Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Με lockdown απειλούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Gazzetta team
Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Με lockdown απειλούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Με lockdown και κινητοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και μουσεία απειλούν οι εργαζόμενοι στον κλάδου του τουρισμού, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο.

Τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών προκαλούν οι αλλαγές που επιφέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία θα «σπάει» το οκτάωρο. Την ίδια ώρα, προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί η αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και το ζήτημα των τριμερών συναντήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Μιλώντας στο Open, o κύριος Χόντζογλου, πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, αναφέρθηκε στο ζήτημα της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων - το οποίο έρχεται στην επικαιρότητα, καθώς 150.000 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά - με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού - χωρίς να έχουν συμβάσεις εργασίας, παρά μόνο ατομικές συμβάσεις.

Όπως διευκρίνισε, μπορεί η προηγούμενη συλλογική σύμβαση που βρισκόταν σε ισχύ - και ορίστηκε γενικώς υποχρεωτική επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - να περιελάμβανε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όμως με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται, όπως τόνισε, «το άνοιγμα μία δεξαμενής, να πετάς μέσα εργατοώρες για να πάρεις, σε βάθος εξαμήνου, μια ημέρα ρεπό». Επισήμανε, παράλληλα, πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την «ταφόπλακα» του κλάδου, ενώ επανέλαβε την ειλημμένη απόφαση του κλάδου για κινητοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και μουσεία, καθώς και lockdown στον τουρισμό.

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει πολλές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του χρόνου της εργασίας. Ακόμα κατοχυρώνει κάποια δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης σε περίπτωση τηλεργασίας και την πατρική άδεια. Αυτό που είναι όμως η μεγάλη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται οι υπερωρίες και οι διατάξεις που θα σπάνε το οκτάωρο σε εξάωρο ή και πιο λίγες ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία ο εργαζόμενος με δική του αίτηση θα μπορεί να ζητά μία διευθέτηση του χρόνου εργασίας του προς τον εργοδότη, πράγμα το οποίο θα σπάει στην ουσία το οκτάωρο. Σε αυτή τη ρύθμιση αντιδρούν και τα συνδικάτα καθώς όπως αναφέρουν, οι εργοδότες μπορούν να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους στο να συναινέσουν και να αλλάξει το ωράριο εργασίας τους, χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εργατολόγοι, οι εργοδότες μπορεί ανοιχτά να απειλήσουν τους εργαζόμενους με απόλυση.

Για το θέμα αυτό έχει ξεσπάσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με στελέχη και από τις δύο παρατάξεις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πάει να σπάσει το οκτάωρο.

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ