Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Βάφτηκε με το αίμα των καπνεργατών η Θεσσαλονίκη

Gazzetta team
Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Βάφτηκε με το αίμα των καπνεργατών η Θεσσαλονίκη
Η διαμαρτυρίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Μαΐου του 1936, είχε τραγικό απολογισμό, 12 νεκρούς και 32 τραυματίες.

Στο αίμα «πνίγηκε» η διαμαρτυρία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαΐου του 1936. Η συγκέντρωση και η απαίτηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας είχε τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς και 280 τραυματίες.

Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνεύστηκε από αυτή την τραγωδία και έγραψε τον «Επιτάφιο», που μελοποίησε αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στις 9 Μαΐου είχαμε λοιπόν…

1671: Ο Τόμας Μπλαντ, μεταμφιεσμένος ως κληρικός, προσπαθεί να κλέψει τα κοσμήματα του αγγλικού στέμματος από τον Πύργο του Λονδίνου.

1837: Γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1936: Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 280 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους νεκρούς καπνεργάτες, ο Γιάννης Ρίτσος θα γράψει λίγο αργότερα το ποίημά του «Επιτάφιος», που θα μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

1967: Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, και Δημόσιας Τάξης, Παύλου Τοτόμη, απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα «παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη» τουρίστα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το μέτρο περιορίζεται στις μαθήτριες.

1968: Δολοφονείται μετά από βασανιστήρια από όργανα της ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τσαρουχάς, επικεφαλής της οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε..

1974: Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό «Rolling Stone»: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν»

1980: Ο Γεώργιος Ράλλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1987: Η πτήση 5055 της LOT Polish Airlines συντρίβεται μετά την απογείωσή της στη Βαρσοβία, Πολωνία, σκοτώνοντας και τους 183 επιβαίνοντες.

2009: Έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών και ο «πατέρας» του θρυλικού Καραγκιόζη.