Κανονικά η χορήγηση του Johnson & Johnson: Τι ισχύει με τις έγκυες και τις αναπαραγωγικής ηλικίας γυναίκες

Gazzetta team
Κανονικά η χορήγηση του Johnson & Johnson: Τι ισχύει με τις έγκυες και τις αναπαραγωγικής ηλικίας γυναίκες
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα του εμβολιασμού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και τις εγκύους.

Οδηγίες προς τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και τις εγκύους, όσον αφορά τον εμβολιασμό αλλά και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, δόθηκαν από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε αρχικά για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, λέγοντας: «Πριν μια βδομάδα είχαμε κοινή απόφαση για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου της Johnson & Johnson. Στο διάστημα αυτό μιας εβδομάδας έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης όπως τα επεισόδια θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν η άρση αυτής της απαγόρευσης του εμβολίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθμός των περιστατικών θρομβώσεων ήταν 15 σε 7,9 εκατ. δόσεις και εντοπίστηκαν σε γυναίκες με ηλικία 18 -49 ετών: «Τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως πάντα θα συνεχίζεται η επιτήρηση κι αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν τα δεδομένα που υπάρχουν,.

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου της J&J στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου για να συμπληρώσει: «Είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια.

Η στάθμιση του κινδύνου από τον covid και του κινδύνου του εξαιρετικού μικρού από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να παρακολουθούμε τα περιστατικά. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι ένα εμβόλιο που περιμέναμε, πολύ χρήσιμο το οποίο θα πάει εκεί που αδυνατούν να πάνε τα άλλα εμβόλια» ανέφερε.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση. «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό είναι εφικτό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εγκύους

«Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει. Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κι αυτών των εμβολίων κατά την κύηση», είπε, σημειώνοντας ότι τηρούμε «στάση αναμονής για λίγο έως τη στιγμή που θα έχουμε πλήρη στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ