Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Ποιες ημερομηνίες εξετάζονται για σχολεία και λιανεμπόριο (vid)

Gazzetta team
Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Ποιες ημερομηνίες εξετάζονται για σχολεία και λιανεμπόριο (vid)
Μήνας επανεκκίνησης της οικονομίας και των δραστηριοτήτων θα είναι ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν. Η άνοιξη είναι ένας ισχυρός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

Συνεδριάζει από τις 12:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης είναι η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις αρχές Απριλίου ενώ την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Διαχείριση πανδημίας

Την προσεχή Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σε δύο μέρες, η επιτροπή των Ειδικών, θα καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση.

Από 5 Απριλίου, στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ εξετάζεται αν είναι εφικτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στα μέσα Απριλίου θα εξεταστεί και το άνοιγμα ή όχι της εστίασης, ενώ πριν από αυτή, αναμένεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί άμεσα το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, του λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα, είναι πιθανό να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις το ερχόμενο Σάββατο, 3 Απριλίου, και τα σχολεία, αν όχι τη Δευτέρα 5 Απριλίου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η αγορά ενδέχεται να σηκώσει ρολά τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ωστόσο δε θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος. «Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, κάποια στιγμή» αρκέστηκε να πει.

Όσον αφορά την εστίαση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στο άνοιγμά της σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα Απριλίου, σημειώνοντας πως στόχος είναι να υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από τις αρχές Απριλίου.

Όπως είπε, όλα αυτά τελούν υπό την προϋπόθεση ότι θα «συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως τα self test θα βοηθήσουν καίρια προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ