Πολύ καλύτερο το φετινό καλοκαίρι

Gazzetta team
Πολύ καλύτερο το φετινό καλοκαίρι
Πολύ καλύτερο προδιαγράφεται το φετινό καλοκαίρι, με περισσότερους τουρίστες και περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές

Πολύ καλύτερο προδιαγράφεται το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό, με περισσότερους τουρίστες και περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές, αφού θα υπάρχουν δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα των ειδικών: ο εμβολιασμός και τα self-test.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο αναπληρωτής καθηγητή Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας, ειδικά για την Αττική, που φαίνεται να έχει μία αυξητική τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη αισιοδοξεί για σταθεροποίηση, η οποία, όπως εξηγεί, θα φανεί αν θα υπάρξει, αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα τονίζει ότι η πιθανότητα μετά τον Μάιο, να έχουμε μεγάλο αριθμό νοσηλειών, θα μικρύνει σημαντικά, γιατί θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες.

Ο επιδημιολόγος αναφέρεται ακόμη στις διαφορές μεταξύ πρώτου δεύτερου και τρίτου κύματος, αλλά και στον ρόλο που έχουν παίξει τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όπως λέει δεν προκαλούν προς ώρας ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πολυδύναμου εμβολίου, απαντά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν θα κινδυνεύουμε πάλι με νέες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούν να διαφύγουν και της ανοσίας ενός τέτοιου εμβολίου. «Αυτό είναι αναμενόμενο και συμβαίνει και με άλλους ιούς. Αλλά αυτό θα είναι κάποια βήματα προς την πορεία, που ο ιός θα προκαλεί μία εποχική νόσο, παρόμοια με αυτή της γρίπης».

Για τα self test, ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι «θα αυξήσουν τον αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών. Αυτό θα αποτελεί όμως ένα πλεονέκτημα, γιατί με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε να διαγιγνώσκουμε τα περισσότερα από τα άτομα που θα έχουν μολυνθεί, και με την τήρηση των μέτρων, που θα αφορούν στην απομόνωση των θετικών περιστατικών, καθώς και την τήρηση μέτρων καραντίνας για τις στενές επαφές τους, θα είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη διασπορά. Το μέτρο, του εκτεταμένου ελέγχου με τεστ έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με ένα επιτυχημένο lockdown, το οποίο όμως στοχεύει μόνο στην εύρεση και την αντιμετώπιση των θετικών κρουσμάτων. Δηλαδή αντί να περιορίσουμε τις επαφές όλου του πληθυσμού όπως κάνουμε στο lockdown, βρίσκουμε τα θετικά κρούσματα, τα απομονώνουμε κι επίσης βάζουμε σε καραντίνα, τις στενές επαφές τους».

Ερωτηθείς για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, ο επιδημιολόγος ξεκαθαρίζει: «Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να πετάξουμε τις μάσκες. Για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα γίνεται σύσταση να κάνουν χρήση της μάσκας. Αλλά σίγουρα στους εξωτερικούς χώρους και σε περιστάσεις που δεν έχουμε συγχρωτισμό η χρήση της μάσκας δεν θα είναι απαραίτητη, όπως είναι τώρα Τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου, εξαρτάται πότε θα έχουμε το κρίσιμο ποσοστό ανοσίας της αγέλης».

ΠΗΓΗ: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ