Εμβολιασμοί: Την Παρασκευή (26/3) ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 (vids)

Gazzetta team
Εμβολιασμοί: Την Παρασκευή (26/3) ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 (vids)
Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα, όπως ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μέχρι σήμερα 993.000 έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%, ενώ 471.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Από εκεί και πέρα την Παρασκευή (26/3) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69.

Από τις 31 Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμοί. 993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση.

Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια.

Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Την Παρασκευή 26.03.2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες παραδόσεις για το μήνα Απρίλη:

  • Από την Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.100.000 δόσεις.
  • Από την Astrazeneca 450.000 δόσεις.
  • Η Moderna μας έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής -αναμένουμε και περισσότερες από την Moderna- 100.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson σε επικοινωνία και μαζί μας και με την Κομισιόν, έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα τηρήσει τη δέσμευση του 1,2 εκατομμυρίου δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο.

Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπορούμε να το κάνουμε».

Θοδωρίδου: «Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση»

Οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε απόψε κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο, τόνισε πως η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί» και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Η ίδια τόνισε πως σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. «Πρόκειται για μία σπάνια οντότητα η θρόμβωση και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη που αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.

Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε συμπερασματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, μιλώντας για τους υγειονομικούς. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία «αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%». «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.

Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ,είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι «είναι πιθανό ο κορονοιός να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις οι άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ