«Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία στην Αττική: Προ των πυλών η επιστράτευση γιατρών

Gazzetta team
«Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία στην Αττική: Προ των πυλών η επιστράτευση γιατρών
Στα όριά τους βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προς επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο», με τα κρούσματα σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό καθημερινά.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν γεμίσει, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να περιγράφει μια δραματική κατάσταση, όπου σε 11 νοσοκομεία της Αττικής δεν υπάρχει ούτε μία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει απευθύνει δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, χωρίς ωστόσο αυτοί να έχουν ανταποκριθεί μέχρι και τη λήξη της 48ωρης διορίας για εθελοντική προσέλευση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) 60 ιδιώτες γιατροί και, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται επιστράτευση από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Star.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», δήλωσε με έμφαση ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο το εφημερεύων νοσοκομεία «Γεννηματάς».

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει μια απελπιστική κατάσταση με ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνα:

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με 160 ασθενείς κορονοϊού, δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ-Covid. Δέκα ασθενείς νοσηλευόνται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Στο Αλεξάνδρας γέμισε η καρδιολογική μονάδα και τα χειρουργεία με διασωληνωμένα περιστατικά κορoνοϊού και περιμένουν το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει.

Στο Σισμανόγλειο οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν όσοι τα καταφέρουν τη λειτουργία της αίθουσας ανάνηψης ως ΜΕΘ.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται στα περισσότερα νοσοκομεία. Στο «Γεννηματάς» είναι 11 και στο Τζάνειο 6.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ