Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: «Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση σε δημοκρατική πολιτεία, ταχεία απόδοση ευθυνών»

Gazzetta team
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: «Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση σε δημοκρατική πολιτεία, ταχεία απόδοση ευθυνών»
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΔΣΑ για το επεισόδιο αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών, χθες στη Νέα Σμύρνη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, των οποίων γίναμε μάρτυρες στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων / συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα».

Ο ΔΣΑ υπογραμμίζει, ακόμα, ότι:

«Επισημαίνουμε με έμφαση ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου.

Ζητούμε από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ.

Μηνυτήρια αναφορά από τον ΓΓ του ΔΣΑ

Eπίσης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα έγιναν χθες στην Νέα Σμύρνη, κατέθεσε ο δικηγός και Γενικός Γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Κ. Καλαντζόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Καλαντζόπουλου:

«Κατέθεσα σήμερα 8/03/2021 ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν την 7/03/2021 στην Πλατεία Νέας Σμύρνης.

Οι Αστυνομικές Αρχές δεσμεύονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από το Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικού και τον Ποινικό Κώδικα. Κάθε πράξη τελούμενη από αστυνομικό όργανο πρέπει να οριοθετείτε μέσα στο πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος. Δυστυχώς, οι σκηνές, των οποίων γίναμε όλοι μάρτυρες, προκαλούν αποτροπιασμό και αποτελούν πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία. Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές θα κινηθούν τάχιστα. Ευχαριστώ τον Δικηγόρο Αθηνών Κωνσταντίνο Χ. Γώγο για τη ουσιαστική συμβολή του στη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ