Κορονοϊός: 205% αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, φόβοι για 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: 205% αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, φόβοι για 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική (vid)
Η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων προβληματίζει τους ειδικούς, με τη χώρα να βρίσκεται στο κατώφλι ενός τρίτου επιδημιολογικού κύματος του κορονοϊού.
Τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 είναι εμφανώς αυξημένα, με τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων επί σειρά ημερών την περασμένη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 κρούσματα, σε ένα σύνολο 18.000 τεστ, δηλαδή περιορισμένους ελέγχους σε σχέση με μια καθημερινή, όπου ο αριθμός τεστ αγγίζει τις 45.000.

Υπερδιπλασιασμός συγκέντρωσης του ιού στα λύματα της Αττικής

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για μια εικόνα που μας προετοιμάζει για τον ερχομό του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξεως του 205%. Είναι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη που παρατηρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο». Ο καθηγητής τόνισε πως δύο εβδομάδες νωρίτερα, η αύξηση ήταν της τάξης του 80%.
Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τις 100.000.
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, και εκεί συμπεριλαμβάνουμε τόσο συμπτωματικούς όσο και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς. Ωστόσο, αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, παραδείγματος χάριν αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει κάποια ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, είναι απλά μια ένδειξη», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.
Όπως είπε, «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε δέκα μέρες. Σίγουρα, με τον ρυθμό που αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα κρούσματα θα πλησιάσουν τετραψήφιο νούμερο». Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε πως περαιτέρω αυστηροποίηση της μετακίνησης και αύξηση της τηλεργασίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της διάδοσης του κορονοϊού.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν αύξηση στους διασωληνωμένους τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη Δευτέρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα ήταν 248, ενώ τις επόμενες ημέρες μειώθηκε ακόμη περισσότερο σε 244 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 276 στις ΜΕΘ όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ