Ο Σασμός στην Κρήτη και το ομώνυμο βιβλίο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα (vid)

Gazzetta team
Ο Σασμός στην Κρήτη και το ομώνυμο βιβλίο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα (vid)
Ένα θέμα της επικαιρότητας, που αφορά στον «Σασμό» μετά από 25 χρόνια ανάμεσα σε τρεις οικογένειες στα Ζωνιανά, παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Τρεις οικογένειες συμφιλιώνονται μεταξύ τους, με τον Σασμό να σπάει τη βεντέτα και τα δεσμά της εκδίκησης και οι οικογένειες να «δένονται» μέσω τριών συντεκνιών, βαπτίσεων. Την διαμεσολάβηση για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων ανέλαβαν επτά «σιάστες», επτά γέροντες, οι οποίοι για επτά μήνες δούλευαν για να «σάσουν τα πράγματα».

«Ο Σασμός είναι ευλογία. Η βεντέτα είναι κατάρα. Ο Σασμός δεν είναι συμβιβασμός. Είναι φτιάξιμο. Δίνουνε τα χέρια οι εμπλεκόμενοι και τα ξεχνάνε όλα. Υπάρχει ιερή δέσμευση. Ο Σασμός δεν σπάει» εξήγησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Σασμός» (εκδόσεις Μίνωας), το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της μυθοπλασίας. Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά των διαμεσολαβητών τόνισε ότι «πρέπει να είναι έμπιστοι, να αγαπάνε τους συνανθρώπους τους και να έχουν ευαίσθητη ψυχή».

Αναφερόμενος στο βιβλίο του «Σασμός» αποκάλυψε ότι ξεκινάει με τη δολοφονία ενός άντρα κι ύστερα μιας γυναίκας. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό; «Μεσολαβεί ο έρωτας, η μουσική, η φιλία αλλά κυρίως η ανθρωπιά» καταλήγει ο Σπύρος Πετρουλάκης.