Πότε ενδέχεται να ανοίξει η εστίαση: Λειτουργία των εξωτερικών χώρων με θερμάστρες ζητούν οι επιχειρηματίες (vid)

Gazzetta team
Πότε ενδέχεται να ανοίξει η εστίαση: Λειτουργία των εξωτερικών χώρων με θερμάστρες ζητούν οι επιχειρηματίες (vid)
SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, προειδοποιώντας με χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο, εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα, έστω μερικώς.

Όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι προ των πυλών, με τις αποφάσεις αλλά και τις ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή (15/1).

Ωστόσο αυτό που φαίνεται πως θα αργήσει αρκετά είναι το άνοιγμα της εστίασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο του Star, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια σε έναν μήνα, αλλά με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων.

Αυτό ζητούν και οι επιχειρηματίες, λειτουργία των εξωτερικών χώρων με θερμάστρες.

Συγκεκριμένα συζητούν για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια εντός του Φεβρουαρίου, εάν φυσικά τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμείνουν σε καλά επίπεδα. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι αυτό δε θα αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, το οποίο σημαίνει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και στη συνέχεια, πιθανόν σε τρεις εβδομάδες, οι καφετέριες και τα εστιατόρια, όπως αναφέρει το Star.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) υποστηρίζει ότι ο κλάδος έχει πιεστεί τόσο πολύ, που ήδη έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες ακόμη βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο του «λουκέτου».

«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, στον κλάδο απασχολούνται άμεσα 130.000 υπάλληλοι και έμμεσα 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Αυτό δεν αντέχουν οι επιχειρηματίες, όπως λένε, είναι η διαχείριση νέων χρεών μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ