ΗΠΑ: Και οι 140.000 χαμένες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβρη ανήκαν σε γυναίκες

Gazzetta team
ΗΠΑ: Και οι 140.000 χαμένες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβρη ανήκαν σε γυναίκες
Σε απόλυτο βαθμό έχει πλήξει τις γυναίκες -και ειδικά εκείνες που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες- η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 ανήκαν σε αυτές.

Πριν από έναν χρόνο, οι γυναίκες στην Αμερική κατείχαν περισσότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες, κάτι που είχε συμβεί μόνο μια άλλη φορά στην ιστορία, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου το 2009 και στις αρχές του 2010.

Η πανδημία άλλαξε γρήγορα την κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, οι εργοδότες έκοψαν 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονoϊού υποχωρεί. Η εμβάθυνση στα δεδομένα αποκαλύπτει επίσης ένα συγκλονιστικό χάσμα μεταξύ των φύλων: οι γυναίκες αντιπροσώπευαν όλες τις απώλειες θέσεων εργασίας, χάνοντας 156.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι άνδρες κέρδισαν 16.000.

Αυτοί είναι καθαροί αριθμοί, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν μερικές από τις υποκείμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έρευνα των νοικοκυριών, η οποία περιλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους, έδειξε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Υπογράμμισε επίσης μια άλλη οδυνηρή πραγματικότητα: μεταξύ των γυναικών, οι μαύροι και οι Λατίνες έχασαν θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ενώ οι λευκές γυναίκες σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Οι οικονομολόγοι συχνά προειδοποιούν να μη δίνεται έμφαση σε έναν μόνο μήνα, αλλά οι απώλειες θέσεων εργασίας του Δεκεμβρίου κάλυψαν ένα ήδη φοβερό έτος για τις εργαζόμενες γυναίκες, ιδιαίτερα τις γυναίκες του χρώματος. Οι μαύρες και Λατίνες γυναίκες εργάζονται δυσανάλογα σε μερικούς από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο στην πανδημία, συχνά σε ρόλους που στερούνται αμειβόμενης άδειας ασθενείας και την ικανότητα να εργάζονται από το σπίτι.

Συνολικά, οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν χάσει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η πανδημία, σε σύγκριση με 4,4 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας για τους άνδρες. Ξεκίνησαν το 2020 σε σχεδόν ισότιμη βάση, με τις γυναίκες να κατέχουν το 50,03% των θέσεων εργασίας, αλλά κατέληξαν να κατέχουν 860.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Αυτό το χάσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε απότομες απώλειες θέσεων εργασίας σε τρεις τομείς: την εκπαίδευση, η οποία παραμένει μια βιομηχανία που κυριαρχείται από γυναίκες, τη φιλοξενία και το λιανικό εμπόριο, ιδιαίτερα τα καταστήματα ειδών ένδυσης και αξεσουάρ. Όλες αυτές οι βιομηχανίες έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τον Δεκέμβριο, τα εστιατόρια και τα μπαρ έκοψαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά. Μεταξύ των γυναικών, οι Λατίνες έχουν σήμερα το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο 9,1%, ακολουθούμενες από μαύρες γυναίκες στο 8,4%. Οι λευκές γυναίκες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας με 5,7%.

Πηγή: Reader.gr