Σαρηγιάννης: «Τέλη Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε τόσα κρούσματα όσα στο τέλος Οκτώβρη»

Gazzetta team
Σαρηγιάννης: «Τέλη Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε τόσα κρούσματα όσα στο τέλος Οκτώβρη»
Την εκτίμησή του πως η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως τον Φεβρουάριο ενδέχεται να έχουμε σοβαρή πίεση και στο σύστημα Υγείας.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον απόηχο των γιορτών των Χριστουγέννων και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή ΑΠΘ, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

Μιλώντας στο Mega, o κύριος Σαρηγιάννης ανέφερε πως στη διάρκεια του εορταστικού δεκαημέρου παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις, η πρώτη τα Χριστούγεννα (26 και 27 Δεκεμβρίου) και μια μεγαλύτερη 31 και 1η Γενάρη, ενώ έκανε λόγο για «μείωση της περιστολής κατά 20%», η οποία μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων, που ήδη επιβεβαιώνεται παρά τον χαμηλό αριθμό τεστ.

«Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς - με κάποιο τρόπο - προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η τάση τον Οκτώβριο ήταν πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα:

«Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (5/1) ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος από τις χθεσινές 427 μολύνσεις.

Ένα από τα μέτρα που πρότεινε, για ακόμη μία φορά, ο καθηγητής για την αντιμετώπιση της διασποράς είναι η αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και ο έλεγχος ότι αυτή εφαρμόζεται στην πράξη. Ακόμα ανέφερε ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αυξάνει μεν την διασπορά, αλλά όχι σημαντικά.

Αναφορικά με τον φετινό εορτασμό του Πάσχα, o κύριος Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε τώρα και τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Reader.gr