«Υπάρχει σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από το lockdown» (vid)

Gazzetta team
«Υπάρχει σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από το lockdown» (vid)
Σχέδιο για 21 μέρες «λουκέτο» και 14 μέρες χαλάρωση παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown μέχρι και τον Μάρτιο πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον, παρότι προς τα τέλη Νοεμβρίου θα υπάρξει, όπως πιστεύει ο ίδιος, προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση.

Συγκεκριμένα, 500 κρούσματα προβλέπει για τις 30 Νοεμβρίου το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή, ο οποίος είπε: «Από τις 10 του μήνα -όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000- θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα, ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών».

Αναφορικά με την πρότασή του να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από lockdown, σημείωσε πως το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες «λουκέτο» και 14 ημέρες ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.