Τελικά τι πετάμε στους μπλε κάδους: Ποια η διαδικασία και ποιο το συχνότερο λάθος που κάνουμε (vid)

Gazzetta team
Τελικά τι πετάμε στους μπλε κάδους: Ποια η διαδικασία και ποιο το συχνότερο λάθος που κάνουμε (vid)
Παρότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την ανακύκλωση.

Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακύκλωση στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, παρ' όλα αυτά η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ρεπορτάζ του MEGA αποδεικνύει πως ακόμη και σήμερα, το 2020, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και πολλοί δεν ξέρουν ποια είναι η σωστή διαδικασία για να πετάμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους, κάνοντας, δε και ένα πολύ συνηθισμένο λάθος.

Στους μπλε κάδους, λοιπόν, απορρίπτουμε μόνο χαρτιά, αντικείμενα από αλουμίνιο και πλαστικό, τα οποία πρέπει πρώτα να πλύνουμε και να καθαρίσουμε από ίχνη τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο είχαν στη συσκευασία τους.

Πιο συγκεκριμένα για τα χαρτικά, οι συσκευασίες, τα κιβώτια, και οι σακούλες είναι υλικά που ανακυκλώνονται. Στα αλουμίνια, δοχεία, όπως αυτά του ελαιόλαδου, κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, όπως και όλων των ειδών οι κονσέρβες, τοποθετούνται στους μπλε κάδους. Τη λίστα ολοκληρώνουν τα προϊόντα από πλαστικό, όπως ποτήρια, πιάτα, μπουκάλια νερού και σαμπουάν.

Όσο για το συνηθέστερο και συχνότερο λάθος, αυτό είναι ότι πετάμε στον κάδο τα υλικά ανακύκλωσης μέσα σε δεμένες σακούλες.

Από αυτά τα λάθη, ωστόσο, επιβαρύνεται τόσο το περιβάλλον όσο και η εκάστοτε τοπική οικονομία, καθώς οι εταιρίες ανακύκλωσης επιστρέφουν στους δήμους, για ταφή στις χωματερές, τα μολυσμένα φορτία από άσχετα υλικά.