Tα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις των νέων μέτρων για τον κορονοϊό: Όλο το ΦΕΚ

Gazzetta team
Tα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις των νέων μέτρων για τον κορονοϊό: Όλο το ΦΕΚ
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους και πού κυμαίνονται τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των νέων υγειονομικών μέτρων.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα και μέχρι στιγμής το σύνθημα «μάσκες παντού» δείχνει να τηρείται.

Τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας δημοσιεύθηκαν σήμερα (24/10) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Πέρα από την υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προβλέπεται και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3 και 4.

Στις περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) βρίσκονται αυτήν τη στιγμή: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα. Επιπλέον, στις περιοχές με επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) συγκαταλέγονται σήμερα: Καστοριά, Κοζάνη.

Επιπλέον, στις περιοχές με επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3. Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3. Κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

Στα νέα μέτρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής. Επίσης ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κυρώσεις.

Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες, καθώς και τον περιορισμό κυκλοφορίας, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης του άρθρου 3, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όσον αφορά τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες, από την απαγόρευση της κυκλοφορίας εξαιρούνται:

  • Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
  • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Επιπλέον από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού επιβάτες.

Η χρήση μάσκας δεν είναι επίσης υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία.

Τέλος, όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ