Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση μελών του δικαστηρίου!

Gazzetta team
Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση μελών του δικαστηρίου!
Το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου απορρίφθηκε!

Μετά από διάσκεψη τριών ωρών και ενώ νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος, απορρίφθηκε, πράγματι, το αίτημα του καταδικασμένου μέλους του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, να εξαιρεθούν τα μέλη του δικαστηρίου!

Με τη νέα του σύνθεση, που έκρινε το αίτημα, το δικαστήριο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, με την πρόεδρο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο Ιωάννης Λαγός υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του από ΜΜΕ, Πρόεδρο Δημοκρατίας και πολιτικούς. ΤΟ ΕΔΔΑ έχει κρίνει ότι οι δημόσιες δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πλην, όμως, αυτές οι δηλώσεις έγιναν εκτός δικαστηρίου. Δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δικαιολογήσουν μεροληψία»!

Ως εκ τούτου, η έδρα, που κληρώθηκε για να αποφανθεί επί του αιτήματος Λαγού, αποχώρησε, για να αναλάβει και πάλι με την αρχική της σύνθεση, προεδρευούσης της Μαρίας Λεπενιώτη και να συνεχίσει η διαδικασία.

Μετά την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα, η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο στις 11 το πρωί. Αύριο αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Το αίτημα για την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου εκτός της εισαγγελέως

Θυμίζουμε, ο Γιάννης Λαγός μπλόκαρε το πρωί την απόφαση για τις ποινές της Χρυσής Αυγής, αφού κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. Λίγο αργότερα, το εν λόγω αίτημα ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωσταντίνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων μετά την έκδοση για τις ενοχές, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές στον δρόμο.

«Ελπίζω πως δεν έχετε επηρεαστεί, όμως για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης απαιτείται όχι βεβαιότητα, αλλά απλή υπόνοια. Εδώ είχαμε μια σειρά παραβιάσεων της Αρχής των εξουσιών», σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες "Δεν είναι αθώοι" που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», επεσήμανε.

Η εμπλοκή το μεσημέρι

Το μεσημέρι, δε, νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς) ανέβηκε στην έδρα, για να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που κατέθεσε ο Γιάννης Λάγος και ο συνήγορος υπεράσπισής του, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, ωστόσο, Μαρία Βετούλα-Σιμιτζή, δήλωσε κώλυμα, γιατί, όπως είπε, είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ωστόσο, ο καταδικασθέντας για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν έναν σας στέλνουμε στα σπίτια σας».

Τρεις ώρες μετά, ωστόσο, το δικαστήριο έδωσε την «απάντησή» του...