Οι δύο επιλογές για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους Χρυσαυγίτες

Gazzetta team
Οι δύο επιλογές για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους Χρυσαυγίτες
Η κυβέρνηση επιζητά τρόπο να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της Χρυσής Αυγής να μη στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί όχι μόνον να ψηφίζουν, αλλά να είναι υποψήφιοι και μέσα από τη φυλακή.

Χθες έγινε στη Βουλή μία προκαταρκτική συζήτηση από τα κόμματα για το θέμα αυτό και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είπε ότι θα έρθει ολοκληρωμένη ρύθμιση για να λυθεί σε θεσμικό επίπεδο το ζήτημα αυτό. Είπε πάντως ότι η ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα, πριν αποφασίσει αμετάκλητα η Δικαιοσύνη με τα ένδικα μέσα που θα ασκηθούν.

Η κυβέρνηση ωστόσο επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τόσο οι πρώην βουλευτές της, όσο και η Χρυσή Αυγή να αποκλειστούν από τις εκλογικές διαδικασίες και για το λόγο αυτό όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν σήμερα δύο σκέψεις.

Η πρώτη από αυτές αφορά την κατάθεση ρύθμισης, που θα απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές πρόσωπα που βρίσκονται φυλακισμένα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η δίκη των χρυσαυγιτών και απαγγελθούν οι ποινές.

Η δεύτερη σκέψη είναι να δοθεί η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να προχωρά σε προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των κομμάτων που επιθυμούν να κατέβουν στις εκλογές, για να είναι σαφές αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κομματικού φορέα με τους ποινικούς. Άρα, το θέμα δεν είναι μόνο τα κόμματα αυτά καθαυτά, αλλά και ο έλεγχος των ίδιων των προσώπων με τρόπο που να μη χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος πολιτικός φορέας για να επανέλθουν στην πολιτική.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού.