Λαμία: Η μεγαλοψυχία του παππού έβγαλε από τη φυλακή τους ληστές του

Gazzetta team
Λαμία: Η μεγαλοψυχία του παππού έβγαλε από τη φυλακή τους ληστές του
Ο παππούς δεν δέχθηκε ούτε να του επιστρέψουν τα χρήματα και ζήτησε μόνο να μην το ξανακάνουν!

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (3/9/20) οι τρεις Ρομά δράστες της ληστείας σε βάρος 82χρονου που είχε σημειωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019 στο Αργυροχώρι Υπάτης.

Με τη χρήση σωματικής βίας είχαν κατορθώσει να αποσπάσουν από τον ηλικιωμένο το ποσό των 3.000 ευρώ τη στιγμή που εκείνος επέστρεφε στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας κατόρθωσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ταυτοποιήσουν τους δράστες και να συλλάβουν μέσα σε τρεις μέρες έναν 28χρονο, ενώ στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές και ο δεύτερος συνεργός του ηλικίας - τότε - 30 ετών. Αμφότεροι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αποφάσεις που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των συγγενών τους έξω από το Δικαστήριο Λαμίας.

Αντίθετα για τον τρίτο της παρέας, έναν ακόμη Ρομά ηλικίας σήμερα 39 ετών, η ταυτοποίησή του έγινε μία εβδομάδα αργότερα και το εκδοθέν ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Λαμίας εκτελέστηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος απολογούμενος είχε αποφύγει την προσωρινή κράτηση, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τιμώρησε του δύο πρώτους και καθ’ ομολογία δράστες της ληστείας με ποινή κάθειρξης 5 χρόνων και 5 μηνών, ωστόσο έδωσε ανασταλτική δύναμη στις εφέσεις τους.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου στηρίχθηκε κυρίως στη δήλωση του θύματος ότι θεωρεί τον ένα χρόνο υποδικίας των ως άνω, αρκετό χρόνο σωφρονισμού για τις πράξεις που τέλεσαν εις βάρος του και ότι πλέον ο ίδιος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της κράτησής τους!

Πάνω στο στοιχείο του σωφρονισμού επέμεινε και η συνήγορος υπεράσπισης των δύο συγκεκριμένων Ρομά, δικηγόρος Τρικάλων Μαριέττα Παλάβρα, η οποία τόνισε επίσης τη σημασία αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης και κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης από τους εντολείς της πρότεινε στον παθόντα αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη.

Ο ηλικιωμένος όμως αρνήθηκε οποιοδήποτε ποσό τονίζοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος με τον ένα χρόνο υποδικίας τους μην αξιώνοντας ουδεμία άλλη αστική ή ποινική αποζημίωση.

Για τον τρίτο Ρομά, η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ποινή φυλάκισης 4 ετών και κάνοντας χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα δεν έδωσε ανασταλτική δύναμη στην έφεση και θα οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.