Πρόκληση στην Χάλκη: Τι λέει ο καπετάνιος που συμμετείχε στην διάσωση μεταναστών (vid)

Gazzetta team
Πρόκληση στην Χάλκη: Τι λέει ο καπετάνιος που συμμετείχε στην διάσωση μεταναστών (vid)
Πώς περιγράφει την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στη Χάλκη ο καπετάνιος του «Φαίδων».

Ο καπετάνιος του «Φαίδων», Βασίλης Χειμωνέττος, μίλησε στο Mega για την επιχείρηση διάσωσης τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Χάλκης.

Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμωνέττο, γύρω στις 19:15, «λάβαμε ένα τηλέφωνο από τον λιμενικό σταθμό της Χάλκης και στη συνέχεια από το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αν μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στο συμβάν που είχε προκύψει ανοιχτά της Χάλκης και της Καρπάθου».

«Στο σύνολο μεταφέραμε 64 ανθρώπους», σημείωσε ο καπετάνιος, που στη συνέχεια περιέγραψε το πως οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από 2 περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα/διάσωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέοντα καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπόδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος».

Το χρονικό

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε χθες το απόγευμα οπότε έγινε γνωστό ότι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης ναυάγησε πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη νύχτα και διασώθηκαν 96 ναυαγοί.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους

Oι Τούρκοι, όχι μόνο δε δείχνουν διάθεση για αποκλιμάκωση και διάλογο, αλλά αυξάνουν κι άλλο την ένταση στο Αιγαίο αφού λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι δύο ζεύγη τουρκικών F-16 προχώρησαν σε δύο υπερπτήσεις στους Ανθρωποφάγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι «τύφλωσαν» ελληνικό Super Puma και επιχείρησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού (vid)