New York Times: «Η Ελλάδα βάζει πρόσφυγες σε φουσκωτά και τους εγκαταλείπει στο Αιγαίο»

Gazzetta team
New York Times: «Η Ελλάδα βάζει πρόσφυγες σε φουσκωτά και τους εγκαταλείπει στο Αιγαίο»
Σε εκτενές ρεπορτάζ των New York Times τονίζεται πως «από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα σε τουλάχιστον 31 διαφορετικές απελάσεις». Τι απαντάει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει χθεσινό (14/8) εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, στο οποίο, το έγκυρο αμερικανικό Μέσο, κάνει λόγο για παράνομες και εξαιρετικά επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας πολλούς από αυτούς στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτές και μερικές φορές υπεράριθμες βάρκες.

Από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε τουλάχιστον 31 ξεχωριστές απελάσεις, σύμφωνα με ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων από τους The New York Times, από τρεις ανεξάρτητους παρατηρητές, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή. Οι Times πήραν συνέντευξη από επιζώντες σε πέντε από αυτά τα επεισόδια και εξέτασαν φωτογραφίες και βίντεο και από τις 31 απελάσεις».

Το δημοσίευμα, εξάλλου, κάνει λόγο και για παράνομες απελάσεις, που δεν περιορίζονται σε αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προσεγγίζονται από πλοία του λιμενικού πριν φτάσουν σε ελληνικό έδαφος, αλλά αφορούν και πρόσφυγες που έφτασαν σε κάποιο ελληνικό νησί και οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε φουσκωτές βάρκες, τις οποίες η ελληνική ακτοφυλακή οδήγησε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά του, και σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αμφισβητεί -εμμέσως- την αξιοπιστία του, επειδή μία εκ των πηγών που επικαλούνται οι NYT είναι η τουρκική ακτοφυλακή.

Όσο για τις μαρτυρίες των προσφύγων, που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα παράνομων επαναπροωθήσεων, ο Νότης Μηταράκης αναφέρει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Αναλυτικά η απαντητική δήλωση του κ. Μηταράκη:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο. Σημειώνουμε ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή αναφέρεται ως πηγή.

Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε ότι από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».