Έτοιμη η Ελλάδα να κατοχυρώσει τον γύρο ως ελληνικό προϊόν!

Gazzetta team
Έτοιμη η Ελλάδα να κατοχυρώσει τον γύρο ως ελληνικό προϊόν!
Μετά τη φέτα και το γιαούρτι, ο γύρος ετοιμάζεται να γίνει... και επίσημα εθνικό μας προϊόν!

Έτοιμος για κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο φάκελος για την αναγνώριση από την Ευρώπη του ελληνικού γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει την κατάθεση του φακέλου αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού χώρες με βιομηχανία μεταποίησης χοιρινού κρέατος που διαθέτουν ήδη στην αγορά τυποποιημένα παρόμοια προϊόντα θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν ή να τροποποιήσουν το ελληνικό αίτημα. Ωστόσο, όπως σημείωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 30 Ιουλίου με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της διεπαγγελματικής, της βιομηχανίας κρέατος και των χοιροτρόφων, οι ελληνικές θέσεις είναι άρτια τεκμηριωμένες σε ιστορικό και τεχνικό επίπεδο, επιτρέποντας στην ελληνική αντιπροσωπεία να είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την έκβαση του αιτήματος.

«Σημαντικό βήμα για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, την κτηνοτροφία και τις εξαγωγές», χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης η υφυπουργός. «Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Με έκδηλη ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα ότι έχει γίνει μια πραγματικά πολύ καλή αρχή. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων σε ιστορικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, γεγονός, που μας επιτρέπει να είμαστε ρεαλιστικά, συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουμε τα όπλα για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο, μεγάλο παράθυρο ευκαιριών και προκλήσεων για την ελληνική κτηνοτροφία και την βιομηχανία κρέατος», επισήμανε η κ. Αραμπατζή αναδεικνύοντας το γεγονός ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας) θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για τις «ουσιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, «βάσεις στις οποίες εδράζεται η συνεργασία επιχειρηματιών και χοιροτρόφων», σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα τρόφιμα αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Με στρατηγικές επιλογές, όπως αυτή για την πιστοποίηση του γύρου ως ΠΓΕ κι όχι ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), με ειλικρινή συνεργασία και δημιουργική συναντίληψη, με συλλογική προσπάθεια, η χώρα μας μπορεί να πετύχει πολλά και στο συγκεκριμένο τομέα προς όφελος συνολικά της οικονομίας και φυσικά των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ασχολούνται στον κλάδο».

Η κ. Αραμπατζή επαναβεβαίωσε με την ευκαιρία, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει αποφασιστικά και ενεργά την προσπάθεια για την κατοχύρωση αυτού του σημαντικού προϊόντος και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του γύρου. Έχουμε όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως την βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε. Θέλω για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και την προσπάθεια».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, κ. Στέλιος Σκαρίμπας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας κσι η Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Σοφία Μανανά.