«Έμπαιναν οι τουρίστες με το κ@λοβράκι»: Ιερέας λέει πως αν δεν ήταν οι Τούρκοι η Αγία Σοφία θα είχε πέσει (vids)

Gazzetta team
«Έμπαιναν οι τουρίστες με το κ@λοβράκι»: Ιερέας λέει πως αν δεν ήταν οι Τούρκοι η Αγία Σοφία θα είχε πέσει (vids)
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ομιλία του π. Ευάγγελου Παπανικολάου, ο οποίος λέει μεταξύ άλλων: «Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος;»...

Μια ομιλία του Αιδεσιμολογιώτατου πρωτοπεσβύτερου π. Ευάγγελου Παπανικολάου, που μίλησε στο προαύλιο (Πλατεία Αναλήψεως) του Πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου Ραφήνας, τo απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου, φέρνει στο «φως» -για ευνόητους λόγους- η τουρκική Milliyet.

Τα λεγόμενά του προκαλούν αν μη τι άλλο αίσθηση...

Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, αναφέρεται στις αιτίες, που οδήγησαν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Λέει χαρακτηριστικά: «Μήπως είναι διόρθωση και δεν είναι κατάρα; Ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε μες στην Αγία Σοφία; Άπειροι. Με το κ@λοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέμματα λέω; Γιατί το είχανε μουσείο. Μπαίνανε τουρίστες χωρίς να σέβονται τίποτα. Τώρα θα βγάζεις τα παπούτσια σου για να μπεις μέσα. Θα φορέσεις και την μπούρκα για να μπεις μέσα».

«Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο. Ο Τούρκος τη συντήρησε», λέει σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίσης, τόνισε πως στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ με διάταγμα του Όθωνα είχαν κλείσει πολλές μονές σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό, μάλιστα, είπε, απευθυνόμενος στην κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, πως λέγανε παλιά «Καλύτερα ο Τούρκος να μπει μες στην Πόλη παρά ο Φράγκος».