+slo-gun

bwin
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Κόρινθος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία (pics & vid)

Κόρινθος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία (pics & vid)

Πύρινο μέτωπο 30 χιλιομέτρων στις Κεχριές

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πύρινη κόλαση, που μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στις Κεχριές Κορινθίας, αφού έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία. «Η κατάσταση δεν ελέγχεται», λέει ο δήμαρχος Κορινθίων.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε τόσο από τον δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, όσο και από την πυροσβεστική.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής συγκεκριμένα, Στέφανος Κολοκούρης, διευκρίνισε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή, αφού δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, δε, διέψευσε επίσης κατηγορηματικά την είδηση ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού. Η φωτιά που ξέσπασε στον οικισμό Ντράσσα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για το Ρυτό, ούτε για το Σοφικό», τόνισε.

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Σύμφωνα με πληροφορίες του hlektra.gr, το χωριό Αη Γιάννης, αλλά και η Ντράσσα Γαλατακίου έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι απομακρύνονται σε ασφαλή σημεία.

Επίσης ζητήθηκε εκκένωση του οικισμού Αγίου Κοσμά στην περιοχή Ξυλοκέριζα.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης στην κατασκήνωση στο Ράντζο Σοφικό. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο πρώτο δημοτικό σχολείο Κορινθίας. Την ίδια ώρα δόθηκε εκ νέου εντολή για εκκένωση στο χωριό Αλαμάνο, καθώς επίσης και στην περιοχή Ντρασα Γαλατακι.

O καπνός από τη φωτιά έχει καλύψει τον ουρανό μέχρι και στους Μολάους Λακωνίας,αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

Στην περιοχή επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων, ενώ από αέρος συντρέχουν, πλέον, οκτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους, που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. 

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά ενεργοποιείται η Υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές Κορίνθου, που πλήττεται από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε ότι, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».