Σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου: Ορατή και από την Ελλάδα

Gazzetta team
Σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου: Ορατή και από την Ελλάδα
Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ως μερική έκλειψη, ξεκίνησε σήμερα το πρωί (21/06).

Έκλειψη Ηλίου ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ήταν ορατή από τη χώρα μας. Ξεκίνησε λίγο πριν τις 8:00 και η κάλυψη του ηλιακού δίσκου ήταν μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας

Η ορατότητα της κάλυψης ήταν περίπου 30% στη Ρόδο, ενώ μικρότερη ήταν στα βόρεια και στα δυτικά.

Ενδεικτικά 13% ήταν στην Κέρκυρα, ενώ στην Αθήνα η κάλυψη έφτασε το 11% της ηλιακής επιφάνειας.Το φαινόμενο κράτησε μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης ήταν στις 7:48, έφτασε στο μέγιστο στις 8:28 και ολοκληρώθηκε στις 9:11.

Η έκλειψη γίνεται όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι. Σημειώνεται, ότι σήμερα θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στο νυχτερινό ουρανό.

Αύριο το βράδυ 22 Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 00:44 ώρα Ελλάδας της Τρίτης) θα υπάρξει θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει και τυπικά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρξει χειμερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει ο χειμώνας.

Στη χώρα μας μετά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου υπάρχει η μικρότερη νύχτα του έτους, οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, έως ότου σχεδόν εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη ημέρα.