Φόρο 450.000 ευρώ καλείται να πληρώσει πολίτης που προσπάθησε να περάσει 41 ράβδους χρυσού από το «Ελ. Βενιζέλος»

Gazzetta team
Φόρο 450.000 ευρώ καλείται να πληρώσει πολίτης που προσπάθησε να περάσει 41 ράβδους χρυσού από το «Ελ. Βενιζέλος»
Ταξιδιώτης ερχόμενος από τη Γενεύη της Ελβετίας στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» επιχείρησε να περάσει 41 ράβδους χρυσού αξίας 656.435 ευρώ, αλλά έγινε αντιληπτός από τις τελωνειακές αρχές, που κατάσχεσαν τον χρυσό, ενώ του επιβλήθηκε και φόρος 452.691 ευρώ!

Πολύ ακριβά θα πληρώσει ένας πολίτης το γεγονός ότι επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα 41 ράβδους χρυσού. Έστω και με 14 χρόνια καθυστέρηση.

Το 2006, ο εν λόγω ταξιδιώτης, ερχόμενος από τη Γενεύη της Ελβετίας, «πιάστηκε» από τις τελωνειακές αρχές στο «Ελ. Βενιζέλος» να μεταφέρει χρυσό στις αποσκευές του, αξίας 656.435 ευρώ! Οι ράβδοι, φυσικά, κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο. Παράλληλα, του επιβλήθηκε φόρος και πρόσθετος φόρος 452.691 ευρώ, τον οποίο καλείται, πλέον, να πληρώσει οριστικά, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος επιμένει να λέει πως οι ράβδοι χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία».

Ο χρυσός δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την αξία των 41 ράβδων χρυσού, του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ (σύνολο 452.691 ευρώ), καθώς το ποσό της αγοράς των 41 κιλών χρυσού δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Ενώπιον της φορολογικής αρχής άσκησε προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές ελβετικές εταιρείες. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2007, αποφασίστηκε από τον ίδιο και τα αδέλφια του να διανεμηθεί η οικογενειακή περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε το ταξίδι στην Γενεύη και παράλαβε από την γνωστή Τράπεζα UBS S.A., τις 41 ράβδους χρυσού, προκειμένου να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ έλαβε και σχετικές βεβαιώσεις από τις χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παρέλαβε τα 41 κιλά χρυσού.

Έχασε τη δικαστική μάχη στο Εφετείο

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασε τη δικαστική μάχη, καθώς κρίθηκε από τους εφέτες ότι δεν επιβλήθηκε φόρος επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος, αλλά ούτε επιβλήθηκε φόρος για εισόδημα που φέρεται ότι αποκτήθηκε στην ημεδαπή.

Ακόμη, το Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι αθωώθηκε ποινικά από το Εφετείο Αθηνών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, καθώς η αθωωτική απόφαση δεν αναφέρεται «στις περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις, όπως αυτές του αποδίδονται» ως προς την απόκτηση των ράβδων χρυσού.

Κατόπιν αυτού, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και κατά συνέπεια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

Θα πληρώσει και τη δικαστική δαπάνη των 460 ευρώ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Β' Τμήματος του ΣτΕ απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και του επέβαλαν, παράλληλα, τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου, που ανέρχεται στα 460 ευρώ.