Παρέμβαση του δημάρχου για τον 16χρονο αυτιστικό που «ενοχλεί τους γείτονες», συγκινεί ο πατέρας (vid)

Gazzetta team
Παρέμβαση του δημάρχου για τον 16χρονο αυτιστικό που «ενοχλεί τους γείτονες», συγκινεί ο πατέρας (vid)
Την παρέμβαση του δημάρχου Αβδήρων προκάλεσε η εξωφρενική υπόθεση οικογένειας στην Ξάνθη, που απειλείται με έξωση, επειδή ενοχλείται η γειτονιά από το αυτιστικό 16χρονο παιδί της. «Μου έχουν κοπεί τα πόδια», λέει ο πατέρας.

Έντονες αντιδράσεις στην Ξάνθη και όχι μόνο έχει προκαλέσει η υπόθεση οικογένειας, που απειλείται με έξωση, επειδή ενοχλείται η γειτονιά από το αυτιστικό παιδί της.

Το πρωτοφανές περιστατικό δημοσιοποίησε ο ίδιος ο πατέρας του 16χρονου Θανάση, Ευάγγελος Ευαγγέλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν, ωστόσο, πληροφορήθηκε για την υπόθεση, ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, ανέλαβε δράση, για να στηρίξει την οικογένεια Ευαγγέλου.

«Δεν θα του αλλάξουμε τη ζωή επειδή επηρέασε τη συμπεριφορά του η καραντίνα»

Λέει, λοιπόν, χαρακτηριστικά ο δήμαρχος: «Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και είμαστε κοντά, ώστε να βρεθεί μια λύση. Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. 07/06/2020) θα συναντηθώ και με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι μετά την έκταση που πήρε το θέμα, είναι εναντίον στην απόφαση του ιδιοκτήτη και στο να απομακρυνθεί η οικογένεια από το χωριό. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν κάτι, για αυτό και είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό της οικογένειας. Εγώ προσωπικά συναντήθηκα με τη μητέρα του παιδιού την περασμένη Τετάρτη (05.06.2020) και μιλήσαμε για αρκετή ώρα, καθώς ο δήμος δεν σκοπεύει να αφήσει το θέμα έτσι».

Και συμπληρώνει ότι «αύριο (σ.σ. 08.06.2020) ή την Τρίτη (σ.σ. 09.06.2020) στο σπίτι τους θα βρεθεί κοινωνική λειτουργός, ώστε να δει το παιδί και να βοηθήσει όσο μπορεί την κατάσταση. Η οικογένεια ζει στα Πηγάδια εδώ και πέντε χρόνια και ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ο 16χρονος πηγαίνει σε ειδικό σχολείο, απλά σύμφωνα με τα αυτά που λέγονται τώρα την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστά τα σχολεία έτυχε να εμφανίσει μια κάπως διαφορετική συμπεριφορά, αυτό δεν σημαίνει πως από τη μια μέρα στην άλλη του αλλάζουμε τη ζωή, αντιθέτως θα πρέπει να τον βοηθήσουμε και να του συμπαρασταθούμε».

«Μου έχουν κοπεί τα πόδια», λέει ο πατέρας

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του παιδιού είπε στον ΑΝΤ1: «Είναι ένας αγώνας που τον βιώνεις κάθε μέρα και αντί να έχεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν, τους βρίσκεις απέναντι σου. Οι ιδιοκτήτες με μισή καρδιά μας είπαν να βρεθεί μια λύση -ποια είναι η λύση, να πάμε να μείνουμε άλλου», δήλωσε, ενώ για το κράτος σημείωσε πως δεν υπάρχει για αυτές τις οικογένειες, καθώς ποτέ δεν πήγε στο σπίτι τους ψυχολόγος η κοινωνική λειτουργός να βοηθήσει, όσο μπορεί.

«Τα άτομα με αυτισμό έχουν τα θέματά τους, μερικές κραυγές, μπορεί να κάνουν φασαρία... Αυτή η κατάσταση έχει ενοχλήσει ορισμένους. Έχουμε στεναχωρηθεί αφάνταστα, εμένα μου έχουν κοπεί τα πόδια. Έχουν υπάρξει και άνθρωποι που μας έχουν βοηθήσει, δεν έχω παράπονο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μας ζήτησαν να βρούμε άλλου να μείνουμε», σημείωσε.

«Τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι εύκολο να αλλάζουν περιβάλλον, δεν είναι όπως αλλά παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα να μετακινηθούν. Μπορώ να βρω ένα σπίτι, να πάω κάπου αλλού να μείνω. Αυτό είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Την πρώτη ήταν σε ένα διαμέρισμα στην Ξάνθη, όταν το παιδί ήταν στο νηπιαγωγείο», σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου.