«Μη χρησιμοποιείτε τα οικιακά κλιματιστικά αν δεν είναι απαραίτητο»

Gazzetta team
«Μη χρησιμοποιείτε τα οικιακά κλιματιστικά αν δεν είναι απαραίτητο»
Στο μείζον θέμα, ενόψει του καλοκαιριού, του τι θα γίνει με τα κλιματιστικά και αν η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους λόγω κορονοϊού, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Στη χρήση κλιματιστικών, που, όπως είπε, θα πρέπει να γίνεται όσο τον δυνατόν με «φρέσκο» αέρα, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικατέστησε σήμερα (10/5) τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

Τόνισε, λοιπόν, πως τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν αυτά πρέπει να λειτουργήσουν, ο αέρας που εισέρχεται θα πρέπει να είναι κατά το μέγιστο δυνατό «φρέσκος», δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μη γίνεται ανακύκλωσή του.

Αναφερόμενος στα οικιακά κλιματιστικά είπε «να μην τα χρησιμοποιούμε αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο». «Αν πρέπει απαραίτητα να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνεται χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στον χώρο», συμπλήρωσε. Ο καθαρισμός τους, σημείωσε, θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά τον χρόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας.

Πρόσθεσε, πάντως, πως «τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι επικίνδυνα, ιδίως αν δεν είχαμε κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον».

Αξίζει να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι και ο κος Τσιόδρας έχει πει από τις 21 Απριλίου πως «καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους».

Μιλώντας, τέλος, για τον συγχρωτισμό στις παραλίες, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι «όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μία παραλία τόσο περισσότερο αυξάνονται ο κίνδυνος, για αυτό θα πρέπει ακόμα και στην παραλία και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα δύο μέτρα απόσταση μεταξύ μας».