«Δεν έχουμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ»: Άδεια τα παγκάρια των εκκλησιών, ιερείς ζητούν ενίσχυση από το κράτος

Gazzetta team
«Δεν έχουμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ»: Άδεια τα παγκάρια των εκκλησιών, ιερείς ζητούν ενίσχυση από το κράτος
Με τις εκκλησίες κλειστές από τις 15 Μαρτίου, ιερείς λένε πως δεν έχουν χρήματα ούτε για να εξοφλήσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να πληρώσουν τον ψάλτη.

Δυσκολίες να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα αντιμετωπίζουν πολλές ενορίες στη χώρα.

Με το παγκάρι άδειο από τις 15 Μαρτίου, όταν και έκλεισαν οι εκκλησίες λόγω lockdown, ιερείς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα των Ιερών Ναών.

Χαρακτηριστικά, λέει ένας εφημέριος μητρόπολης της Αττικής στο vimaorthodoxias.gr: «Στο ταμείο του Ναού δεν έχω ούτε 100 ευρώ. Δεν έχω να πληρώσω ούτε τη ΔΕΗ. Έχω δυο ενορίες και χρειαζόμαστε μόνο για τη ΔΕΗ 600 ευρώ. Οι ψάλτες και οι νεωκόροι είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο. Επίσης, αν προσθέσεις και τις εισφορές για τη μητρόπολη για το τελευταίο τρίμηνο, ασχέτως της αναστολής, καθώς αυτά πρέπει να πληρωθούν, τότε μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, δε, κινείται και προϊστάμενος κεντρικού Ναού της Θεσσαλονίκης: «Αναρωτήθηκε κανείς στην Ιερά Σύνοδο πώς θα πληρώσουμε τα βασικά έξοδα του Ναού; Σωστά έστειλε τη σχετική επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν έχουμε αποθεματικό. Εμείς τα μοιράζουμε στους φτωχούς. Πάντα ελπίζουμε στον Πανάγαθο ότι θα ενεργήσει και δεν θα μας αφήσει. Αλλά το κράτος τι έκανε για εμάς; Δεν έπρεπε να δοθεί ένα ποσό προς την στήριξη των λατρευτικών χώρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών;»...

Θυμίζουμε, οι εκκλησίες ανοίγουν από αύριο (4/5) για ατομική προσευχή με πολύ αυστηρά μέτρα.