Καθηγητής ΑΠΘ για ρεμδεσιβίρη: «Το όφελος ίσως να είναι μηδενικό» (vid)

Gazzetta team
Καθηγητής ΑΠΘ για ρεμδεσιβίρη: «Το όφελος ίσως να είναι μηδενικό» (vid)
«Το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη ίσως να είναι ακόμα και μηδενικό» σχολίασε για το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για το σωτήριο φάρμακο που περιμένουμε για τον κοροναϊό.

«Τη ρεμδεσιβίρη αν μας την έδιναν δωρεάν μπορεί και να τη χρησιμοποιούσα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε σχετικό γράφημα στο οποίο φαίνεται ότι ελάχιστα διαφέρει η απόδοση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς σε σύγκριση με ένα placebo. «Είτε νερό πάρεις, είτε ρεμδεσιβίρη δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα» εκτίμησε. «Το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη ίσως να είναι ακόμη και μηδενικό» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19.

«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι η Gilead έλαβε από τη FDA άδεια για έκτακτη χρήση του Remdesivir» είπε ο Τραμπ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Gilead Ντάνιελ Ο' Ντέι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ένα σημαντικό πρώτο βήμα και επισήμανε ότι η εταιρεία κάνει δωρεά 1 εκατομμυρίου φιαλιδίων του φαρμάκου για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Την Τετάρτη η Gilead παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων.

Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Σε αυτή εξετάστηκαν 1.063 ασθενείς που έλαβαν το remdesivir ή ένα εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν κατά μέσο όρο 11 ημέρες σε όσους πήραν το σκεύασμα έναντι 15 ημερών σε όσους δεν τους χορηγήθηκε.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν remdesivir σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε remdesivir έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιϊκό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορoνοϊού. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το remdesivir είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα» στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών» και αυτό αποδεικνύει ότι «ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό», εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: reader.gr