Ξέσπασμα Τσιόδρα: «Εμείς δεν ξέρουμε την αβεβαιότητα; Δεν έχουμε αγωνία;» (vid)

Gazzetta team
Ξέσπασμα Τσιόδρα: «Εμείς δεν ξέρουμε την αβεβαιότητα; Δεν έχουμε αγωνία;» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε εκτενώς για τον μοριακό εργαστηριακό έλεγχο και τις κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα σε αυτόν, ενώ στο τέλος της ομιλίας του τα έβαλε με όσους θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Αναλυτικά όσα είπε στην σημερινή ενημέρωση:

«Σχετικά με την στρατηγική του διευρυσμένου ελέγχου και ποιον συνάνθρωπό μας θα αφορά στην επόμενη φάση, η Επιτροπή μας, η οποία ακόμα συζητά, εισηγήθηκε τα κατωτέρω:

- ο εργαστηριακός έλεγχος για ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο. Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:

  • ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη, που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία
  • ηλικιωμένα άτομα, άνω των 65 ετών κι άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο
  • προσωπικό υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και διασφάλισης ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών
  • οι φιλοξενούμενοι κι οι εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων, μεταναστών και καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας
  • προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για την λειτουργία του κράτους
  • και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση κι εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων

Σχετικά με την διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή γίνεται με προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες, όπως προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως πχ ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και βέβαια φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες συρροές κρουσμάτων.

Σχετικά με τα περίφημα αντισώματα, που δεν είναι αυτός ο εργαστηριακός έλεγχος για τον οποίο σας μιλούσα τόση ώρα. Τόση ώρα μιλούσα για τον μοριακό εργαστηριακό έλεγχο που κάνουμε μέχρι σήμερα και διαγιγνώσκουμε τη νόσο.

Σχετικά, λοιπόν, με την ενεργητική διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων, αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο. Αυτή τη στιγμή, για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί. Δεν είμαστε, όμως, ακόμα εκεί, γιατί το πιο σημαντικό είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται κύρια κριτήρια αξιοπιστίας, που έχει θέσει η επιτροπή μας.

Σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μία πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για igg αντισώματα, τα αντισώματα που δείχνουν ανοσία, σε αυτούς που συμμετείχαν.

Επίσης, χθες ανακοινώθηκαν προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται για θεραπεία της νόσου, σε μια μελέτη με περισσότερους από 1.000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα.

Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός, για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε αυτό το νέο φάρμακο την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα.

Εγώ θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας σαν μια ευκαιρία να αποδεχθούμε πως πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη για τη ζωή, μια ευκαιρία να πάμε μπροστά, υιοθετώντας επιστημονικές τοποθετήσεις με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε μια ευκαιρία για αντιπαράθεση, ειδικά τώρα που είμαστε σε καλό σημείο. Χάρη στη θυσία και την υπευθυνότητα όλων μας, αλλά και όλων σας. Είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων, αναγνωρίζουμε την αγωνία για το οικονομικό μέλλον.

Εμείς σαν Επιτροπή, η αγωνία μας είναι να έχουμε καθημερινά επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα, ώστε να τοποθετηθούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της Πολιτείας. Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας, για περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας, από την υγιεινή και τα μέτρα ατομικής προστασίας, μέχρι την περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Την εθελοντική του συμμετοχή, την κοινωνική του πρωτοβουλία στο πνεύμα της αλληλεγγύης. Όλα αυτά είναι ακόμα πιο δυνατά, πιο ισχυρά, μέσα από αυτή την πανδημία. Όλα αυτά θα γίνονται με διαφάνεια, στα πλαίσια ηθικών επιταγών και με την χρησιμοποίηση κανόνων εποπτείας.

Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε, δηλαδή, εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν την αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας, στην κοινή προσπάθεια.

Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όλων όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και τη στρατηγική μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά.

Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία, από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστώ».