Πόσα λεφτά χρειάζεται μηνιαίως μία οικογένεια για μάσκες

Gazzetta team
Πόσα λεφτά χρειάζεται μηνιαίως μία οικογένεια για μάσκες
Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό που χρειάζεται μία οικογένεια το μήνα για τις μάσκες, αφού από την Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η χρήση τους.

Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας λόγω κορονοϊού, όμως από την Δευτέρα θα γίνει απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, καθώς η χρήση της θα είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα επισύρει πρόστιμο της τάξεως των 150 ευρώ.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έβγαλαν κομπιουτεράκι και άρχισαν τους υπολογισμούς, προκειμένου να δουν για τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους.

Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ευχάριστο, για κάποιον που θέλει πραγματικά να προστατεύεται και να προστατεύει τους γύρο του, ειδικά αν είναι οικογενειάρχης, αγοράζοντας χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και όχι υφασμάτινες που υπάρχει ένα debate για το αν κάνουν την δουλειά που πρέπει.

Ας κάνουμε λοιπόν έναν πρόχειρο υπολογισμό για το μίνιμουμ μελών μίας ελληνικής οικογένειας, 3 μέλη δηλαδή (2 γονείς, 1 παιδί) και ας επιλέξουμε την σχετικά φθηνή τιμή της χειρουργικής μάσκας, τα 80 λεπτά (συνήθως την βρίσκεις περίπου στο 1 ευρώ).

Αν υποθέσουμε οτι και οι δύο δουλεύουν και δεν έχουν μεταφορικό μέσο, τότε καθημερινά χρειάζονται με το... καλημέρα 3,2 ευρώ για τις μάσκες τους. Κάτι που σημαίνει οτι θα θέλουν 16 ευρώ την εβδομάδα (στο καλό σενάριο που δουλεύουν 5ήμερο), ενώ αν προσθέσουμε και απαραίτητες αγορές που θα πρέπει να γίνονται για το σπίτι, τότε το ποσό αυτό ανεβαίνει. Να χρειαστεί λοιπόν να φορέσουν άλλες 4 μάσκες για σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κτλ μέσα στην εβδομάδα; Πάμε αυτομάτως στα 19,2 ευρώ.

Προσοχή αυτά τα 19 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή τα περίπου 80 ευρώ το μήνα, είναι το μίνιμουμ. Με 5ήμερη εργασία, με ελάχιστες εξόδους για αγορές των απαραίτητων προϊόντων και με παιδί που δεν πηγαίνει κλειστούς χώρους για να χρειαστεί μάσκα.

Η λογική λέει πως και το παιδί θα χρειαστεί να πάει κάπου και να χρειαστεί μάσκα και οι γονείς θα χρειαστεί να πάνε κάπου έκτακτα που να χρειάζεται να είναι προστατευμένοι. Κάτι που σημαίνει οτι το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου τα 100 ευρώ, υπολογίζοντας μία φθηνή τιμή μάσκας (0,8 ευρώ).

Τα 100 ευρώ για μία ελληνική οικογένεια που εδώ και χρόνια έχει χάσει την δυνατότητα αποταμίευσης, είναι ισχυρό πλήγμα και κάπως πρέπει να ελεγχθεί η τιμή της, προκειμένου να πέσει σε επίπεδα προ κορονοϊό, όταν και κόστιζε κάτω από μισό ευρώ.