Πρόστιμο για τη μάσκα: Που, πότε και ποιοι θα πληρώνουν το 150άρι (vid)

Gazzetta team
Πρόστιμο για τη μάσκα: Που, πότε και ποιοι θα πληρώνουν το 150άρι (vid)
Αναλυτικά τα μέρη που είναι υποχρεωτική η μάσκα, αλλά και τι γίνεται με το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Από την Δευτέρα παύει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει οτι καταργείται το SMS στο 13033 και το έντυπο μετακίνησης. Ωστόσο αυτοί που δεν καταργούνται είναι οι έλεγχοι και το πρόστιμο των 150 ευρώ... Θα είναι όμως με διαφορετικό αντικείμενο...

Μέχρι και την Κυριακή θα αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ από την Δευτέρα θα είναι για την χρήση μάσκας και τον έλεγχο ατόμων σε κλειστό χώρο. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα...

Η υποχρέωση της μάσκας

Πρώτα απ' όλα, τα μέρη που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Απαραίτητη λοιπόν είναι σε ΜΜΜ, κομμωτήρια και γενικώς σε όσα καταστήματα και επιχειρήσεις ξεκινούν και πάλι την λειτουργία τους από τις 4 Μαΐου.

  • βιβλιοπωλεία
  • καταστήματα οπτικών
  • καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
  • καταστήματα πώλησης φυτών
  • ΚΤΕΟ
  • Καταστήματα πώλησης υποδημάτων
  • καταστήματα οπτικών
  • καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, επειδή η σύσταση είχε δουλέψει καλά το προηγούμενο διάστημα, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ οτι δεν χρειάζεται να γίνει υποχρεωτική...

Σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις τώρα, ούτε και εκεί είναι υποχρεωτική, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής με τις αποστάσεις των γραφείων και των θέσεων εργασίας, των αντισηπτικών κτλ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επειδή δεν έχουν όλες οι οικογένειας την δυνατότητα να προμηθευτούν τόσες πολλές μάσκες για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες λόγω των μετακινήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως μπορούν να έχουν καλυμμένο το στόμα και την μύτη τους με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (π.χ μαντήλι).

Το πρόστιμο των 150 ευρώ

Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε πως το ύψος του προστίμου για τη μη χρήση μάσκας σε μέρη που είναι υποχρεωτική, θα είναι 150 ευρώ. Όπως είπε όμως, το πρώτο διάστημα, οι έλεγχοι θα γίνουν με συστάσεις στους... παραβάτες, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστεί πόσο θα διαρκέσει αυτό. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν την πρώτη μέρα.

Από εκεί και πέρα όμως, τα πρόστιμα για τις μάσκες και για την αναλογία ατόμων και χώρου, θα «πέφτει» και στους πελάτες και στους καταστηματάρχες (για τον συνωστισμό θα είναι μεγαλύτερο). Για παράδειγμα αν ένας πελάτης σε κομμωτήριο δεν φοράει μάσκα, θα πληρώνει και αυτός και ο καταστηματάρχης. Αν στο μαγαζί είναι παραπάνω από τα προβλεπόμενα άτομα, θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.