To gazzetta.gr μαγείρεψε μαζί με τον «Άλλο Άνθρωπο» (gTV)

Κάτια Πετροπούλου
To gazzetta.gr μαγείρεψε μαζί με τον «Άλλο Άνθρωπο» (gTV)
Η κάμερα του gazzetta.gr βρέθηκε στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και κατέγραψε την προσπάθεια του εμπνευστή της, Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, και των εθελοντών, να κάνουν αυτόν εδώ τον κόσμο λίγο πιο όμορφο.

Ανθρωπιά.

Η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, που έχει καλοσύνη και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του.

Δίπλα σε αυτή τη λέξη θα μπορούσε κάλλιστα να μπει το όνομα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, του εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Το 2009 και σε ηλικία 47 ετών, απολύθηκε από την πολυεθνική που εργαζόταν, έχοντας προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Δύο χρόνια αργότερα, αναζητώντας ακόμα δουλειά, είδε σε μια λαϊκή αγορά δύο παιδιά να μαλώνουν για λίγο φαγητό μπροστά από σκουπίδια. Και τότε, σκέφτηκε πως με τον δικό του τρόπο θα έκανε αυτόν εδώ τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Έφτιαξε λίγα τοστ και ξαναπήγε στην λαϊκή για να τα μοιράσει σε όσους είχαν ανάγκη. Γύρω του όλοι επιφυλακτικοί. Τότε, ο ίδιος άρχισε να τρώει ένα. Σιγά σιγά, οι άλλοι τον προσέγγισαν κι έκατσαν να φάνε μαζί του. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις από το αντικείμενό του, άρχισε τα νταλαβέρια με τους πωλητές, οι οποίοι έδιναν από μία πρώτη ύλη που είχαν στον πάγκο τους κι εκείνος μαγείρευε στο δρόμο και έτρωγε μαζί με τον κόσμο.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία του «Άλλου Ανθρώπου» κι η δράση του επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Η βάση της κοινωνικής αυτής κουζίνας βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122. Στην εποχή του κορονοϊού, οι βόλτες σε όλη την πόλη και χώρα για μαγείρεμα έχουν σταματήσει, όμως, ο κος Πολυχρονόπουλος, μαζί με τους εθελοντές, είναι καθημερινά σε αυτή την γωνιά του Κεραμεικού και μαγειρεύουν με μεράκι για 1.500-2.000 άτομα.

Σε αυτό το σπίτι σημασία δεν έχει η φυλή, η εθνικότητα, η θρησκεία, το χρώμα, η άσχημη οικονομική κατάσταση. Οι διακρίσεις απαγορεύονται. Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα πιάτο φαΐ. Στήριγμα, ο «απλός» κόσμος, που συνεισφέρει από το υστέρημά του είτε οικονομικά, είτε με τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα, είτε προσφέρει εθελοντική εργασία.

Η κάμερα του gazzetta.gr βρέθηκε στην κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», για να δει πως η πανδημία έχει επηρεάσει τη λειτουργία της και συνάντησε και μια έκπληξη. Ο Ζαχίρ Γιαβαρί, ο Αφγανός μάγειρας που είχε συγκινήσει με την ιστορία του στο MasterChef 3, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως είναι να ζεις στο περιθώριο, ήταν εκεί, για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Το μόνο πρόβλημα πια; Η αμοιβή τους...

Μια αγκαλιά...

Ρεπορτάζ: Κάτια Πετροπούλου
Επιμέλεια Βίντεο: Παύλος Σφενδυλάκης

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τον «Άλλο Άνθρωπο»

- PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos
- Αριθμός Λογαριασμού Εθνική Τράπεζα 084/609402-35 και IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγούλα Πολυχρονοπούλου του Μιχαήλ, SWIFT/BIC: ETHNGRAA.
- Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι,καφεδες (ελληνικός, φραπές, γαλλικός), γάλατα εβαπορέ, πάνες.
- Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως, αλουμινόχαρτο
- Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια, γκάζι και γκαζιέρα.
- Μαρμίτα 150 λίτρων
- Περισσότερα στο blogspot «Ο Άλλος Άνθρωπος»
- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6940882355 - Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
- Facebook | Instagram