Πότε θα έχουμε εικόνα από την στάση των μέτρων και πότε θα χτυπήσει… καμπανάκι

Gazzetta team
Πότε θα έχουμε εικόνα από την στάση των μέτρων και πότε θα χτυπήσει… καμπανάκι
«Όλο αυτό που θα γίνει τώρα είναι ένα τεστ για το Σεπτέμβριο», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Όπως είπε είναι σοβαρή και κρίσιμη η διαδικασία χαλάρωσης, ενώ τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα και ειδικά στα σχολεία, αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας και κατά πόσο θα επηρεαστεί η covid-19, εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Παράλληλα επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται για να μην ανέβει ο δείκτης εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα, ο δείκτης R0 που καταδεικνύει τη διασπορά του ιού έπεσε από το 2,5 τον Φεβρουάριο στο 0,5 – δηλαδή ένας ασθενής με κορονοϊό θα μολύνει λιγότερο από ένα άτομο.

«Στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1», είπε ο καθηγητής, διαφορετικά, αν ανέβει ο δείκτης, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκ νέου για να προληφθεί η εξάπλωση.

Όπως ανέφερε σε μια εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα της πορείας του ιού.

«Θα δούμε πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν τις επόμενες 7-14 μέρες», τόνισε.

Επίσης, ο καθηγητής είπε πως στο εξής θα υπάρχουν περισσότερα και γρήγορα διαθέσιμα τεστ σε δομές για να ελέγχονται προληπτικά οι άνθρωποι και το προσωπικό και έτσι θα γίνεται μεγαλύτερη ιχνηλάτηση του ιού.

Μιλώντας για το επόμενο δίμηνο, ανέφερε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστούν τα πιο αναγκαία μέτρα για την οικονομία και την εκπαίδευση. «Όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα πάρουμε τα μέτρα που δεν είναι τόσο κρίσιμα», συμπλήρωσε.

«Όλο αυτό που θα γίνει τώρα είναι ένα τεστ για το Σεπτέμβριο», κατέληξε.