Τσιόδρας για τον θάνατο του 35χρονου: «Κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού είναι η χειρότερη»

Gazzetta team
Τσιόδρας για τον θάνατο του 35χρονου: «Κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού είναι η χειρότερη»
Ο θάνατος του 35χρονου άνδρα από κορονοϊό συγκλόνισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε για την άσχημη αυτή είδηση.

Αναλυτικά είπε:

«Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα από τους ενήλικες και οι ενήλικες από τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, όμως, καταγράφονται θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας, χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού, όπως με πνευμονίες από μικρόβια και βακτήρια, και τη γρίπη, όπου καταγράφονται παρόμοια σοβαρά τέτοια περιστατικά.

Σε μια πολύ μεγάλη μελέτη της Κίνας σε 2.135 παιδιά, καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος. Παραμένει όμως το ερώτημα... Αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό, φαινομενικά τουλάχιστον υγιές κατά τ' άλλα άτομο, όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό, και τι συμβαίνει εκεί...

Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο.

Κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθείς περισσότερο. Δηλαδή, αν ένας ασθενής με τη νόσο βήξει δίπλα μου, έχει μεγάλες ποσότητες του ιού, κι εγώ τις εισπνεύσω αυτές τις ποσότητες.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από μόνο του, από το υψηλότερο ιικό φορτίο σε σοβαρά αρρώστους. Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό σε ακριβώς αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις.

Ούτως ή άλλως, ένα από τα σημαντικά μηνύματα παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματά μας, ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας, τους δικούς μας, τους αγαπημένους μας, στον ιό που κουβαλάμε.

Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο. Είναι αυτό που λέγαμε για τα γονίδια. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις, ιιογενείς λοιμώξεις, που προσβάλλουν τον άνθρωπο, είναι ο έρπης.

Θα έχετε ακούσει όλοι για τον έρπη, ότι οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν ένα σπυράκι ή έχουν υποτροπές. Σε κάποιους, όμως, ανθρώπους, που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπητα προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου, με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο.

Γι' αυτό το λόγο τρέχουν, και στην πατρίδα μας θα τρέξουν, μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση των ανθρώπων να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό.

Ένας τρίτος λόγος είναι αυτή η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά. Μια μορφή της νόσου, η οποία μπορεί να αφορά τον πνεύμονα, την καρδιά, μια ιογενή σήψη, που οδηγεί στην κατάρρευση του οργανισμού. Και ιδιαίτερα, σε κάποιους νέους μπορεί να είναι πολύ έντονη αυτή η φλεγμονή ή φλεγμονώδης αντίδραση.

Δηλαδή, και η μικρή άμυνα, αλλά και η πολύ ισχυρή άμυνα, μπορεί να βλάψει σε αυτόν τον ιό.

Μια τελευταία εξήγηση και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς τους ειδικούς. Το έχουμε δει και στην πατρίδα μας και σε πολλαπλές επικοινωνίες και με άλλους συναδέλφους μού το έχουν επιβεβαιώσει, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς, με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια, αλλά πολύ ήπια, γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω, το οποίο είναι η αιτία της δύσπνοιας όταν μαζεύεται στον οργανισμό.

Κι ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτή τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και την οποία αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων.

Αυτό μπορεί να είναι και η εξήγηση για κάποιους από αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή τη νόσο. Η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια, ο αυξημένος αριθμός αναπνοών, πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αξιολογούνται στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες, μπορεί να έχουν άλλο λόγο που έχουν χαμηλό οξυγόνο. Κάποιοι από αυτούς έχουν και ειδικά μηχανάκια για να μετρούν το οξυγόνο και χρειάζεται πολλή προσοχή».