Το σχέδιο για την αντικατάσταση του θρυλικού G3 από τον ελληνικό στρατό

Gazzetta team
Το σχέδιο για την αντικατάσταση του θρυλικού G3 από τον ελληνικό στρατό
Με αφορμή, τον επόμενο Μάρτιο, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο ελληνικός στρατός ετοιμάζεται να «συστήσει» το νέο «εθνικό όπλο», που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3.

Τέλος εποχής.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον ερχόμενο Μάρτιο, και με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, στην πανηγυρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου (που αναβλήθηκε φέτος λόγω κορονοϊού) στόχος είναι να παρελάσει και ένα μικρό άγημα του ελληνικού στρατού, που θα παρουσιάσει το νέο «εθνικό όπλο», αλλά και το νέο «εθνικό όχημα».

Άρα, καλά καταλάβατε όσοι έχετε πάει φαντάροι, το θρυλικό τυφέκιο G3, το όπλο που... μεγάλωσε σειρές και σειρές στον Ε.Σ., θα αντικατασταθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες χρήσης. Το ίδιο θα συμβεί και με τα πεπαλαιωμένα στρατιωτικά φορτηγά γενικής χρήσης Στάγερ και Μερσεντές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζουν προσεκτικά την επιλογή και την παραγωγή του νέου «εθνικού όπλου», αλλά και την παραγωγή του νέου «εθνικού οχήματος».

Αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως η λύση που έχει προκριθεί δεν είναι αυτή της προμήθειας των νέων τυφεκίων μέσω διαγωνισμού, αλλά ούτε και αυτή της κατασκευής ενός νέου πρωτότυπου όπλου ελληνικής κατασκευής. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αντίθετα, έχει αποφασιστεί να επιλεγεί ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Θα δοκιμαστούν όλα και κατόπιν θα αποφασίσουμε ποιο μας κάνει.

Στη συνέχεια, δε, θα ζητήσουμε από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. Να γίνει, δηλαδή, η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του.

H διαδικασία της επιλογής του νέου τυφεκίου (ατομικού τυφεκίου, ελεύθερου σκοπευτή και περιστρόφου) βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τη μέριμνα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει καλά τις ανάγκες του Στρατού.

Ήδη, μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της κυβέρνησης έχει επισκεφθεί χώρες όπως το Ισραήλ, προκειμένου να δει από κοντά τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής για το νέο «εθνικό τυφέκιο», δεν θεωρείται μεγάλο. Υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρειαστούμε 100.000-150.000 τυφέκια για τα επόμενα 10 χρόνια, άρα το κόστος είναι 10.000 ευρώ ανά έτος.

Αντίστοιχη στρατηγική θα ακολουθηθεί και για την επιλογή του νέου «εθνικού οχήματος» προς αντικατάσταση των παλιών Στάγερ και Μερσεντές. Μπορεί ελληνικές εταιρείες να μην κατασκευάζουν κινητήρες, όμως μπορούν κάλλιστα να κατασκευάσουν όλα τα «γύρω γύρω» ενός οχήματος. Το κόστος για την παραγωγή του «εθνικού οχήματος» υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.