Νέα Υόρκη, η ανθρώπινη... κόλαση κι ο παράδεισος του κορονοϊού!

Νέα Υόρκη, η ανθρώπινη... κόλαση κι ο παράδεισος του κορονοϊού!
Ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της ανθρώπινης ζωής, μετατράπηκε σε… προπύργιο της κολάσεως. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Είναι υποδουλωμένη στον κορονοϊό και ο Έλληνας ομογενής, Κώστας Ευκαρπίδης, περιέγραψε στο gazzetta.gr αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Ο Κώστας είναι μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης. Οικονομολόγος, εργάζεται σε εταιρία σχετικού αντικειμένου, ζει στο προάστιο Manhasset το οποίο βρίσκεται 25 λεπτά από το Μανχάταν. Πλέον είναι «κλειδωμένος» στο σπίτι του, ομοίως και η οικογένειά του.

Η σύζυγός του Πλούμη αλλά και το «στράτευμα», όπως είπε χαριτολογώντας, τα τρία του παιδιά. Η Ελένη, ο Παναγιώτης και ο Αλέξανδρος. Ο «εγκλεισμός» στο σπίτι είναι ο μοναδικός τρόπος για να μείνουν όλοι ασφαλείς. «Δε νιώθω φόβο γιατί παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μένουμε στο σπίτι, οτιδήποτε φαγώσιμο παραγγέλνουμε πλένεται με ευλάβεια και γενικώς απολυμαίνουμε το κάθετι. Δουλεύουμε όλοι από το σπίτι. Η ανησυχία μας και ο φόβος είναι γι’ αυτούς που πρέπει να πηγαίνουν στην δουλειά τους και για φίλους μας που είναι νοσηλευτές και γιατροί, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες και δεν έχουν επιλογές προστασίας», είπε.

Η Νέα Υόρκη εξελίσσεται σε ανθρώπινη κόλαση και παράλληλα, είναι ο… παράδεισος του κορονοϊού. Τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έρθει η κορύφωση του δράματος. Κατατέθηκε μέχρι και η πρόβλεψη ότι, αυτό που θα ζήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε χειρότερο και από το Περλ Χάρμπλορ ή την 11η Σεπτεμβρίου. Τούτο δεν έχει να κάνει με την ανθρώπινη απειθαρχία αλλά με το γεγονός ότι ο ιός βρήκε το κατάλληλο μέρος για τη διασπορά του.

«Οι πολίτες ακολούθησαν τα μέτρα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν καλά την δουλειά τους ως προς το κομμάτι της ενημέρωσης. Το πρόβλημα της Νέας Υόρκης είναι ότι ζούμε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται την μέρα μέσω του μετρό, στιβαγμένοι, και ο ιός βρήκε το τέλειο περιβάλλον για να εξαπλωθεί», είπε.

Οι συνθήκες διαβίωσης των Νεοϋορκέζων συνδυάστηκαν με δύο ακόμη δεδομένα. Ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την επιθετικότητα του συγκεκριμένου ιού στον σωστό χρόνο, συν τοις άλλοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εξάντλησε κάθε θεωρία συνομωσίας, αλλά και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πριν αντιληφθεί τελικώς το μέγεθος του προβλήματος. Κατά επέκταση, περιοριστικά μέτρα λήφθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. «Τα σχολεία για παράδειγμα έκλεισαν αργότερα από τις ημερομηνίες που πρότεινε ο Κυβερνήτης. Ο Δήμαρχος - κατά την γνώμη μου - ήταν ανεπαρκής. Χάθηκαν περίπου δέκα μέρες χωρίς λόγο. Τώρα διανύουμε την τρίτη εβδομάδα ‘εγκλεισμού’. Τα σχολεία έκλεισαν στις 16 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στα προάστια, πέντε ημέρες νωρίτερα. Τα μαγαζιά έκλεισαν στις 22 Μαρτίου».

Μετά το πρώτο πακέτο περιοριστικών μέτρων, ακολούθησαν κι άλλα ακόμη. Όσο δηλαδή εξαπλωνόταν ο ιός και ο καθένας αντιλαμβανόταν τη δύναμή του, έγινε αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων. «Σήμερα (6/4) δόθηκε παράταση στην καραντίνα έως και τις 29 του μήνα. Σήμερα, επίσης, ο Κυβερνήτης αποφάσισε την αύξηση του προστίμου (σ. σ. για όσοι κυκλοφορούν χωρίς λόγο) από τα 500 δολάρια στα 1.000 δολάρια για τους παραβάτες. Είναι επιτακτικό να μείνουν όλοι σπίτι για να ξεπεραστεί η κορύφωση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως, η πόλη της Νεάς Υόρκης καθυστέρησε περισσότερο από ότι τα προάστιά της», συμπλήρωσε.

Οι κανόνες κυκλοφορίας δεν είναι διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στα… λημέρια. «Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν με ωράριο και δρομολόγια Σαββατοκύριακου για να εξυπηρετούνται όσοι δουλεύουν σε επαγγέλματα που είναι ακόμη απαραίτητα (νοσηλευτές κτλ). Η Νέα Υόρκη μετατράπηκε σε μια έρημη πόλη. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω, είναι σα να είναι δύο τα ξημερώματα, καθημερινή μέρα».

Πήγαμε στις αντοχές του υγειονομικού συστήματος. Αν δηλαδή μπορεί να κουβαλήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παροχής φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν προβληθεί. Τα λόγια του Κώστα Ευκαρπίδη συγκλονίζουν. «Όλα τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Υπάρχουν φορτηγά-ψυγεία έξω από αυτά. Σε κάποιες περιοχές, τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να δέχονται άλλα πτώματα, οπότε τα νοσοκομεία πρέπει να τα κρατάνε περισσότερο καιρό. Γι’ αυτό και τα φορτηγά ψυγεία είναι έξω από αυτά. Κάθε νοσοκομείο έχει 10-20 νεκρούς την μέρα. Μερικά, ακόμη περισσότερους!».

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος στη Νέα Υόρκη, οδήγησε τους επικεφαλής σε μια οδηγία η οποία συγκλονίζει. «Η οδηγία είναι ότι πας στο νοσοκομείο μόνο όταν συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά. Με λίγα λόγια εάν δεν μπορείς να αναπνεύσεις! Εάν πας στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα σε στέλνουν σπίτι. Τα νοσοκομεία δέχονται μόνο αυτούς που πάνε κατευθείαν στην εντατική μονάδα. Ως εκ τούτου, πολλοί προσπαθούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα μένοντας στο σπίτι και σε επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό τους».

Πληγωμένη είναι και η ελληνική ομογένεια. Ο Κώστας είναι ενεργό μέλος, μάλιστα είναι εκ των ιδρυτών του συνδέσμου φίλων ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης και παράλληλα παρουσιάζει την εκπομπή «ΠΑΟΚ ΠΑΝΤΟΥ» που μεταδίδεται καλωδιακά σε Νέα Υόρκη, Φλόριντα και Καναδά. «Μεταξύ των νεκρών είναι και Έλληνες της ομογένειας. Μόνο εγώ ξέρω για τουλάχιστον 15 συμπατριώτες μου. Ελπίζω να μην έχουμε άλλους, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Έχω και φίλους οι οποίοι προσβλήθηκαν από κορονοϊό, νοσηλεύτηκαν και πλέον είναι σπίτι. Μου είπαν ότι, έτσι όπως ένιωθαν, αισθάνθηκαν ότι δεν θα έβγαιναν ποτέ».

Στον επίλογο της συζήτησης μου πόσταρε και μια φωτογραφία. Ήταν η ανάρτηση στα social media ενός παραγωγού του Hellas FM στην οποία κατέθετε τα συλλυπητήριά του για έναν ακόμη Έλληνα ομογενή που έφυγε σήμερα από τη ζωή, χτυπημένος από τον κορονοϊό.