Το gazzetta.gr βάζει... Pineza στον ελληνικό χάρτη του κορονοϊού και της αιμοδοσίας!

Το gazzetta.gr βάζει... Pineza στον ελληνικό χάρτη του κορονοϊού και της αιμοδοσίας!
To gazzetta.gr μπαίνει στα ενδότερα της Pineza! Του πρώτου ελληνικού διαδικτυακού χάρτη που σε ενημερώνει live για τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ εκεί μπορείς να βρεις κι όλα τα σημεία αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων. Σε λίγο θα είναι στον... αέρα και οι πόλεις που έχουν ανάγκη από μάσκες και αντισηπτικά!

Μια ομάδα από τέσσερα φιλόδοξα παιδιά δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τον πρώτο χάρτη που απεικονίζει τα περιστατικά κορονοϊού στις πόλεις της Ελλάδας. Και τα κατάφεραν. Η Pineza είναι πλέον στον αέρα. Όμως δεν τους αρκούσε αυτό και είπαν να εξελίξουν!

Ετσι, η προσπάθειά τους συνεχίστηκε με το να συλλέγουν δεδομένα για αποθέματα μασκών και αντισηπτικών ανά τις πόλεις μας και εν συνεχεία όταν αυτά θα είναι επαρκή θα προβληθούν στο χάρτη ώστε να τα βρίσκουν αυτοί που τα έχουν ανάγκη.

Και πάλι όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό! Η προσπάθειά μας επεκτάθηκε κι άλλο όταν ήρθε η συνεργασία με το Bloode ώστε να ενημερωθεί ο χάρτης με τα σημεία αιμοδοσίας στις ελληνικές πόλεις. Τα αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία είναι λιγοστά και είναι υψίστης ανάγκης να υπάρξει εθελοντική αιμοδοσία. Ωστόσο, για αυτονόητους λόγους, ο κόσμος δεν θέλει να δώσει αίμα στα νοσοκομεία γι’ αυτό και
εμείς ενημερώνουμε τον χάρτη μας καθημερινά με όλα τα σημεία αιμοδοσίας που είναι εκτός νοσοκομείων, ενέργειες που γίνονται ειδικά για την περίοδο του κορονοϊού.

Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από τέσσερα άτομα: Νικόλας Δερβένης (product owner), o Παναγιώτης Κομπής (software developer), o Θάνος Γραμμένος (digital marketing) και ο Νίκος Κίτσος (γραφιστική).

Ο Νίκος Δερβένης, μίλησε στο gazzetta.gr και μας μυεί στην προσπάθεια αυτήν δίνοντάς μας όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τί ακριβώς κάνουν αυτά τα παιδιά, ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους στα χρόνια του κορονοϊού!

Πόσα χρόνια συνεργάζεστε; Έχετε δημιουργήσει κι άλλους ανάλογους χάρτες;

Είμαστε όλοι επαγγελματίες ο καθένας στον δικό του χώρο, εγώ και ο Παναγιώτης στην τεχνολογία, ο Θάνος στο digital marketing και ο Νίκος γραφιστική. Η ομάδα μας πήρε ωστόσο αυτή τη μορφή πριν έξι μήνες όταν φτιάξαμε την Pineza. Η Pineza μπορεί να θεωρηθεί «ανάλογος» χάρτης στον οποίο συλλέγουμε και καταγράφουμε περιστατικά εγκληματικότητας στις πόλεις της Ελλάδας. Με το app αυτό σκοπεύουμε να δώσουμε ένα εργαλείο στους συμπολίτες μας να ενημερώνονται, να προβλέπουν και τελικά να προφυλάσσονται από πιθανά εγκληματικά περιστατικά. Είναι free και είναι διαθέσιμο στο Play Store για Android.

Από που συλλέγετε τις πληροφορίες για τα κρούσματα του κορονοϊού; Πόσο άμεσος είναι μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης;

Τα περιστατικά τα συλλέγουμε κατά την διάρκεια της μέρας τόσο από τα ΜΜE αλλά και από τα μηνύματα των χρηστών μας που μας στέλνουν στα Social Media, στο Facebook και στο Instagram, για τα κρούσματα των περιοχών τους. Αυτό είναι το crowdsourcing κομμάτι. Τέλος, κάθε μέρα παρακολουθούμε και διασταυρώνουμε τα ευρήματά μας με τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα από τον ΕΟΔΥ, κάνουμε τυχών διορθώσεις και ενημερώνουμε τον χάρτη μας. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην Live καταγραφή των κρουσμάτων.

Πως σας γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Λόγω της τεχνογνωσίας που είχαμε αναπτύξει από το προηγούμενο έργο της Pineza με το που άρχισε η επιδημία της χώρας μας σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο έργο.

Έχει ολοκληρωθεί η προσπάθειά σας ή ακόμα το εξελίσσετε;

Το έργο Pineza on COV-ID 19 ξεκίνησε με τον χάρτη που απεικονίζει τα περιστατικά κορονοϊού στις πόλεις της Ελλάδας. Η προσπάθειά μας συνεχίστηκε με το να συλλέγουμε δεδομένα για αποθέματα μασκών και αντισηπτικών ανά τις πόλεις της Ελλάδας και εν συνεχεία όταν αυτά θα είναι επαρκή θα τα προβάλουμε στο χάρτη ώστε να τα βρίσκουν αυτοί που τα έχουν ανάγκη. Η προσπάθειά μας επεκτάθηκε κι άλλο όταν συνεργαστήκαμε με το Bloode ώστε να ενημερώνουμε τον χάρτη μας με τα σημεία αιμοδοσίας στις πόλεις της Ελλάδας. Τα αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία είναι λιγοστά και είναι υψίστης ανάγκης να υπάρξει εθελοντική αιμοδοσία.

Ωστόσο, για αυτονόητους λόγους, ο κόσμος δεν θέλει να δώσει αίμα στα νοσοκομεία γι’ αυτό και εμείς ενημερώνουμε τον χάρτη μας καθημερινά με όλα τα σημεία αιμοδοσίας που είναι εκτός νοσοκομείων, ενέργειες που γίνονται ειδικά για την περίοδο του κορονοϊού. Ωστόσο ακόμα δεν αισθανόμαστε ότι το έργο έχει πάρει την τελική του μορφή οπότε συνεχώς ψάχνουμε για καινούργιες λειτουργίες που μπορούν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας.

Στην Ελλάδα υπάρχει κάτι άλλο ανάλογο;

Έχουμε δει κάποιους αντίστοιχους χάρτες για τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε την μέθοδο συλλογής δεδομένων. Επίσης δεν έχουμε δει χάρτη που να έχει τις έξτρα λειτουργίες όπως τα σημεία αιμοδοσίας.

Πόσο καιρό είστε live; Ανταπόκριση υπάρχει;

Είμαστε Live περίπου δυόμιση εβδομάδες. Μέχρι τώρα έχουν επισκεφτεί τον χάρτη μας 500.000 διαφορετικοί συμπολίτες μας, από 145 χώρες ενώ μας έχουν κοινοποιήσει πάνω από 400 ΜΜΕ.

Που στοχεύετε με αυτό το εγχείρημα;

Ο χάρτης αυτός είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης. Μαζεύοντας και καταγράφοντας τα κρούσματα σε επίπεδο πόλεων δίνουμε την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίζουν τι γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης η υποδομή που έχουμε στήσει αποτελεί βάση για επιπλέον ενημέρωση όπως τα σημεία αιμοδοσίας ή τα αποθέματα μασκών και αντισηπτικών. Στην ουσία αυτή τη στιγμή παρέχουμε μια υπηρεσία η οποία επιτελεί συγκεκριμένο σκοπό ενώ παράλληλα αποτελεί βάση για καινούριες ενέργειες και ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Τέλος η σχεδίαση και η υλοποίηση που έχει γίνει αποτελεί ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε μια άλλη πιθανή επιδημία.

Έως τώρα το έργο το κάνουμε εθελοντικά, ωστόσο αναζητούμε χορηγία γιατί τα κόστη συντήρησης λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας έχουν ανέβει αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί το πιστεύουμε και γιατί μας αρέσει.