Τσιόδρας: «Εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας και για ασθενείς με κορονοϊό που δεν είναι σε νοσοκομείο»

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας και για ασθενείς με κορονοϊό που δεν είναι σε νοσοκομείο»
Στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών που νοσούν από κορονοϊό αλλά παραμένουν σε καραντίνα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην σημερινή (30/3) ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους ασθενείς που πάσχουν από τον ιό αλλά μένουν σε καραντίνα στο σπίτι και δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα ο λοιμωξιολόγος είπε πως εγκρίθηκε πλέον η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας του covid-19 τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα.

Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα.

Τι ανέφερε για τα σχήματα φαρμακευτική αγωγής

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Επίσης ανέφερε πως θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», είπε τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Τι είπε για τα εμβόλια

«Σχετικά με τη συνέχιση των εμβολιασμών, ο ΕΟΔΥ σε ομόφωνη απόφασή του, κατέληξε ότι η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς ίσως αυξηθούν οι πανδημίες παγκοσμίως και το σύστημα υγείας να πιεστεί με μια νόσο στην οποία υπάρχει ήδη το εμβόλιο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια με την Ιλαρά. Συστήνεται ο εμβολιασμός ως τα 2 έτη χωρίς ενδοιασμό. Το ιδανικό είναι η χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων για να περιορίζονται οι επισκέψεις. Καλό είναι οι επαναληπτικές δόσεις στα μεγαλύτερα παιδιά να γίνει μετά το πέρας της πανδημίας», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τους εμβολιασμούς.