Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε για κορονοϊό; 215 ή 870; (pic)

Gazzetta team
Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε για κορονοϊό; 215 ή 870; (pic)
Η εξήγηση για την απόκλιση που υπάρχει μεταξύ της ανακοίνωσης του Υπουργείο Υγείας και της δήλωσης του Υφυπουργού, Β. Κοντοζαμάνη σχετικά με τις ΜΕΘ.

Από τη πρώτη στιγμή που υπήρξε διασπορά του κορονοϊού στην ελληνική κοινότητα, ο μεγάλος στόχος που τέθηκε ήταν να αντέξει το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά που θα υπάρξουν σε περίοδο έξαρσης... Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κάθε ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με αυτά, έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο χθες υπήρξε μία παρανόηση...

Το μεσημέρι λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας, μέσω των επίσημων λογαριασμών του στα social media, γνωστοποιούσε πως οι κλίνες στις συγκεκριμένες μονάδες των νοσοκομείων πανελληνίως από 565 αυξήθηκαν σε 870, με το μυαλό των περισσότερων να θεωρεί πως αυτά αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λίγη ώρα αργότερα όμως, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλούσε για 215.

«Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να ανοίξουμε 75 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Άρα σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.

Τι πραγματικά όμως ισχύει; Τα πράγματα είναι απλά. Για την αντιμετώπιση του Covid-19 ισχύει το νούμερο του κ. Κοντοζαμάνη, δηλαδή 215, τα οποία γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν.

Με δεδομένο οτι ο κ. Τσιόδρας χθες μίλησε για 69 άτομα που είναι διασωληνωμένα, αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών στις εντατικές.

Τα 870 στα οποία αναφέρθηκε το Υπουργείο Υγείας, αφορούν συνολικά τα κρεβάτια ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιά, εγκεφαλικό κτλ, τα οποία χρίζουν σοβαρής νοσηλείας και δυστυχώς δεν έχουν σταματήσει.