Κορονοϊός: 28 οι νεκροί στην Ελλάδα, 74 νέα κρούσματα

Gazzetta team
Κορονοϊός: 28 οι νεκροί στην Ελλάδα, 74 νέα κρούσματα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορονοϊό και άλλα 74 κρούσματα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανεβαίνει στα 966.

Μεγαλώνει η λίστα των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωσή του από το υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας γνωστοποίησε την ύπαρξη 74 νέων κρουσμάτων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 966.

Ανακοίνωσε, δε, άλλους δύο θανάτους (ο ένας είναι ο χθεσινοβραδινός), με τα θύματα να είναι, πλέον, 28. Περισσότερες πληροφορίες για τον 28ο νεκρό δεν έχουν γίνει, προς το παρόν, γνωστές.

Από εκεί και πέρα, ο κος Τσιόδρας τόνισε πως 66 άνθρωποι είναι σε ΜΕΘ, οι 65 διασωληνωμένοι. Το 86% αυτών είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα. 52 ασθενείς, εξάλλου, έχουν λάβει εξιτήριο.

«Τα μέτρα μάς αφορούν όλους το ίδιο, όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και επιβεβαίωσε τα καλά νέα της ημέρας: «Μία από αυτές τις νίκες είναι ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν αποσωληνωθεί και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 ως 67 ετών, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας».

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κος Τσιόδρας, μάλιστα, σχολίασε για τα περί τεστ αντισωμάτων: «Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτήν τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον».

Τι είπε για τα φάρμακα

«Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη, που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα», είπε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή για τις βαριές περιπτώσεις.

«Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» συμπλήρωσε, «γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα».