Ξεπούλησαν τα ελληνικά σκόρδα λόγω της φήμης οτι προστατεύουν από τον κορονοϊό!

Gazzetta team
Ξεπούλησαν τα ελληνικά σκόρδα λόγω της φήμης οτι προστατεύουν από τον κορονοϊό!
Ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι παραγωγοί σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου.

Μπορεί η λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού να συνεπάγεται οικονομική ζημιά για τους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους στη χώρα, υπάρχουν όμως και κάποιοι που ευνοήθηκαν. Ο λόγος για τους παραγωγούς σκόρδου στη Νέα Βύσσα του νομού Έβρου, οι οποίοι ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως λένε.

«Ενώ παραδοσιακά διαθέτουμε την παραγωγή μας μέχρι και τις αρχές Απριλίου, φέτος ξεπουλήσαμε από τον Φεβρουάριο. Δεν έχουμε ούτε δείγμα». εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίου Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι και τον Φεβρουάριο φέτος, πουλήσαμε την παραγωγή μας σε τιμή υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017/2018, ήτοι σε 1,50 ευρώ/κιλό, από 1,30 ευρώ/κιλό».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιακμογλίδης, «με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στο ελληνικό σκόρδο και εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν προέβησαν στην αγορά κινέζικων, που είναι πιο φτηνά».

Καθοριστικό ρόλο στην «τρελή κούρσα» πώλησης της υψηλής ποιότητας σκόρδου Βύσσας, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου, διαδραμάτισε, σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, και «η φημολογία για την ευεργετική δράση του προϊόντος κατά του κορονοϊού».

«Tον Φεβρουάριο φέτος πουλήσαμε 80 τόνους σκόρδου Βύσσας, περισσότερους κατά 40-50 τόνους από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι», τόνισε και υπενθύμισε ότι συνολικά η παραγωγή των 100-120 παραγωγών σκόρδου στην περιοχή ανέρχεται ετησίως σε 600 τόνους. «Κάποιες χρονιές πετυχαίνουμε μεγαλύτερη παραγωγή κατά 10%, άλλες κατά 15%, αλλά ο μέσος όρος είναι οι 600 τόνοι», επισήμανε ο κ. Γιακμογλίδης.