Δυστυχώς διαψευστήκαμε, οι ανόητοι είναι περισσότεροι...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Δυστυχώς διαψευστήκαμε, οι ανόητοι είναι περισσότεροι...
Πριν περάσουν καλά καλά 24 ώρες, ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την εικόνες στα διόδια που δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως οι ηλίθιοι ναι μεν δεν είναι πλειοψηφία, αλλά σίγουρα περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τις άθλιες λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, εικόνες στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις πλαζ της Αθήνας και μετά από μία βδομάδα που ο κόσμος στην μεγάλη πλειονότητά του έδειξε να συμμορφώνεται στα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο καθένας για το δικό του καλό πρώτα από όλα, είχα γράψει πως είναι κρίμα να μένουμε στους ηλίθιους που κάνουν του κεφαλιού τους και όχι στην πλειοψηφία που ευτυχώς έχει καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα με τον κορονοϊό και κάθεται σπίτι.

Δυστυχώς ένα 24ωρο μετά ήρθε η απόλυτη διάψευση. Οι εικόνες στα διόδια και τα λιμάνια δεν προκαλούν απλά εκνευρισμό, αλλά θλίψη και κυρίως φόβο. Φόβο για ότι ακολουθήσει, από την στιγμή που ο κόσμος δεν έκανε το αυτονόητο. Να μείνει δηλαδή σπίτι του για να προστατεύσει την οικογένειά του και τους γύρω του. Και το θέμα δεν είναι το γιατί εγώ και κάποιοι που πίστεψαν πως όντως ο λαός μας άλλαξε, πέσαμε έξω, αλλά γιατί πραγματικά αυτή η μαζική έξοδος σαν να ήταν Πάσχα, μόνο σε κακό μπορεί να βγει.

Όλη την εβδομάδα επιστήμονες που σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από όλους μας, δεν σταμάτησαν να φωνάζουν πως ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. Να τηρούμε όλοι τους κανόνες υγιεινής και να μην βγαίνουμε έξω εκτός αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος. Και φυσικά σημαντικός δεν είναι να βγει ο καθένας για τρέξιμο, ούτε να πάει να παίξει ποδόσφαιρο όπως έκαναν κάτι ανόητα παιδάκια στην Λαμία.

Από την Δευτέρα μέχρι και σήμερα η αλήθεια είναι πως τα πράγματα πήγαιναν όπως έπρεπε. Ο κόσμος όντως στην μεγάλη του πλειοψηφία είχε μείνει σπίτι του, δεν έβλεπες χαμό στον δρόμο και φαινόταν πως επιτέλους αυτός ο λαός είχε καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει με τον Covid-19. Ένας κίνδυνος που στην γειτονική Ιταλία έχει προκαλέσει εκατόμβη νεκρών, με τον εφιάλτη όχι απλά να μην λέει να τελειώσει, αλλά κάθε μέρα να γίνεται και μεγαλύτερος.

Δυστυχώς όμως ότι και να γίνεται η βλακεία που υπάρχει στο DNA μας δεν αλλάζει. Πραγματικά δεν γίνεται να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνουμε Ιταλία να φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε ούτε καν να θάψουμε τους νεκρούς και να βλέπεις τέτοιον χαμό στα διόδια. Δεν μπορεί ρε μάγκα να σηκώνεσαι και να την κάνεις από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και να πηγαίνεις στην επαρχία στους δικούς σου. Δεν μπορεί να είσαι τόσο ανεγκέφαλος που να μην σκέφτηκες πως ενδεχομένως θα έχεις τον ιό και μπορεί να τον μεταφέρεις.

Δεν μπορεί να μην σκέφτηκες πως και να μην τον έχεις, αν ένας στο χωριό ή στην μικρή πόλη το έχει, θα κολλήσετε όλοι αμέσως. Δεν μπορεί να μην σκέφτηκες τους δικούς σου ανθρώπους που βάζεις σε κίνδυνο μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να αντέξεις να κάθεσαι σπίτι. Προσπαθώ να συγκρατηθώ και να μην γράψω όσα σκέφτομαι για το σημερινό έγκλημα, αλλά πραγματικά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Γιατί όντως το σημερινό μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Και μην αρχίσετε να λέτε για υπερβολές. Και οι Ιταλοί έτσι έλεγαν όταν κάποιοι έγραφαν πως πρέπει να μένουμε σπίτια μας “σιγά μωρέ υπερβολές” και οι Ισπανοί το ίδιο και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Όλοι έκαναν ότι ακριβώς έκαναν και οι συνάνθρωποί μας το πρωί της Παρασκευής, είπαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος να πάμε με τα αυτοκίνητά μας στην επαρχία. Αλλά δυστυχώς υπήρξε και τα αποτελέσματα τα διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες.

Και εντάξει να δεχθεί ο καθένας πως οι Ιταλοί την πάτησαν γιατί ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη και λόγω της απόστασης με την Κίνα δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου. Εσύ ρε ανόητε Έλληνα τι δεν κατάλαβες; Δεν είδες στην Ιταλία τα φέρετρα να μεταφέρονται με στρατιωτικά φορτηγά; Δεν διάβασες πως στην γειτονική χώρα ΜΟΝΟ σε μία μέρα, την Παρασκευή και μόνο πέθαναν 627 άτομα; Δεν σου γράφω για Ισπανία και Γαλλία. Αλλά πραγματικά δεν μπορεί να μαθαίνεις πως όλη η Ιταλία θρηνεί θύματα και εσύ να παίρνεις το αμαξάκι σου, την οικογένειά σου (τους βάζεις και αυτούς σε κίνδυνο τρομάρα σου) και να πηγαίνεις στο χωριό.

Γιατί; Γιατί δεν μπορείς να αντέξεις κλεισμένος σε ένα δωμάτιο ε; Να αντέξεις αν θέλεις να ζήσεις. Όπως αντέχουμε όλοι όσοι το κάνουμε. Και μια βδομάδα τώρα δεν έχουμε βγει παρά μόνο για να πετάξουμε τα σκουπίδια και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο όχι μόνο να μην βαρεθεί ο μικρός, αλλά κυρίως να μην φρικάρει με όσα ακούει από την τηλεόραση. Εσύ όμως ανόητε προτίμησες την εύκολη λύση. Είπες “θα τα πάω στο χωριό, θα βγαίνουν στην αυλή και θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο”. Σωστά το είπες, αλλά με το μυαλό που διαθέτεις δεν κατάλαβες σε πόσο μεγάλο κίνδυνο τα βάζεις και τα δικά σου παιδιά, αλλά και τους συγχωριανούς σου. Για τον εαυτό σου, πραγματικά δεν με νοιάζει. Οι άλλοι όμως τι σου φταίνε;

Αλήθεια χθες ήθελα να γράψω κάτι για να δώσω και μια νότα αισιοδοξίας, γιατί πίστευα πως όντως η μεγάλη πλειονότητα του λαού μας έχει συνειδητοποιήσει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος και πειθαρχεί στα μέτρα. Ακόμα και σήμερα το πιστεύω πως όντως η πλειοψηφία μένει στο σπίτι και κάνει ότι είναι απαραίτητο στην μάχη με τον κορονοϊό, αλλά δυστυχώς όλοι καταλάβαμε πως οι ηλίθιοι είναι περισσότεροι από όσους νομίζαμε. Και το χειρότερο είναι πως πολλοί ηλίθιοι μπορούν να κάνουν απίστευτα μεγάλη ζημιά. Μια ζημιά που όλοι ευχόμαστε να μην έχει γίνει ήδη...

ΥΓ: Περιμένεις από τον συνάνθρωπό σου να κάνει το αυτονόητο μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο, την στιγμή που αυτή την εποχή που κυριολεκτικά ο κόσμος χάνεται, υπάρχει κόσμος που βρίζεται σαν τους χούλιγκαν για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά η βλακεία είναι ανίκητη...

ΥΓ1: Αλήθεια είναι άδικο το να βλέπεις τους περισσότερους να κλείνονται σπίτια τους, έχοντας την αγωνία για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, αλλά να υπάρχουν αυτοί οι ηλίθιοι που να χαλάνε την εικόνα. Και εντάξει την εικόνα ας την χαλάσουν, το θέμα είναι πως μπορούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα και μετά να γίνουμε Ιταλία.

ΥΓ2: Επειδή είδα κάποια σχόλια. Ρε μάγκες μην λέμε τα αυτονόητα. Εννοείται αν κάποιος ήταν φοιτητής ή έπρεπε για σοβαρό λόγο να πάει στην επαρχία, φυσικά και καλά έκανε. Αν όμως πήγε μόνο και μόνο για να γλιτώσει από τον κορονοϊό (που ενδεχομένως μεταφέρει) ή ακόμα χειρότερα για να ξεσκάσει από την κλεισούρα, εκτός από βλάκας είναι και εγκληματίας. Τόσο απλό...

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...