Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα αντιφλεγμονώδη και την παρακεταμόλη

Gazzetta team
Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα αντιφλεγμονώδη και την παρακεταμόλη
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες πως η χρήση αντιφλεγμονωδών θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Τις φήμες των τελευταίων ωρών σχετικά με τη χρήση αντιφλεγμονωδών, που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονωδών προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η ανησυχία, να θυμίσουμε, προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, είχε γράψει στο Twitter το Σάββατο: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις, ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon, panadol κ.λπ.

Τόνισε, δε, πως άλλα φάρμακα, όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.

Καλό είναι, πάντως, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας