Σωτήρης Τσιόρδας: Ο άνθρωπος που κρεμόμαστε από τα χείλη του

Gazzetta team
Σωτήρης Τσιόρδας: Ο άνθρωπος που κρεμόμαστε από τα χείλη του
Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόρδας, που κρεμόμαστε κάθε απόγευμα από τα χείλη του, προκειμένου να μάθουμε πόσα είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα;

Είναι, αδιαμφισβήτητα, το πρόσωπο των ημερών.

Κάθε απόγευμα περιμένουμε πώς και πώς να τον δούμε και να τον ακούσουμε, προκειμένου να μάθουμε πόσα είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Δεδομένα, περνάει και ο ίδιος μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής και της καριέρας του. Της πολύ σπουδαίας καριέρας του.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Σωτήρης Τσιόρδας, που κρεμόμαστε καθημερινά από τα χείλη του;

Ο Σωτήρης Τσιόρδας γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Είναι καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) και διευθυντής της Δ' πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν».

Αυτή την περίοδο, δε, είναι ο επικεφαλής της πολιτικής των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του SARS-COV 2 στη χώρα μας.

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν ευγενικό και προσιτό άνθρωπο, επικοινωνιακό και με μεταδοτικότητα, και πάντα ενημερωμένο για όλες τις διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Όπως γίνεται αντιληπτό, περνά, καθημερινά πια, πολλές ώρες σε συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και ενίοτε με τον ίδιον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάθε πρωί, επίσης, όμως, είναι στη θέση του, στο «Αττικόν», όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με Covid-19.

O Σωτήρης Τσιόρδας αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών με γενικό βαθμό 19 7/13 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1986 πήρε μεταγραφή στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα 8,96. Τον Μάρτιο του 1991 πήρε το πτυχίο του με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» και έλαβε, παράλληλα, και Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.

Η κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Εκεί, εκπαιδεύτηκε στη Γενική Παθολογία και ήρθε σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες, καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Στον στρατό, ο κος Τσιόδρας υπηρέτησε το 1991-1993, στον Στρατό Ξηράς, ως γιατρός, στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σύμη, τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εργάστηκε, μάλιστα, ως ειδικευόμενος Παθολογίας για 6 μήνες.

Το 2002 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη διδακτορική του διατριβή, η οποία είχε θέμα «Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη», την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2001, είχε αποκτήσει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική Σχολή του Harvard. Το 2003, δε, έλαβε τον τίτλο της εξειδίκευσης στη Λοιμωξιολογία στην Ελλάδα.

Από το 1993, ουσιαστικά, ο κος Τσιόδρας ξεκίνησε τη μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό.

Η τετραετία 1997-2001 τον βρίσκει εσωτερικό ειδικευόμενο γιατρό στην ειδικότητα της Παθολογίας, με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία, στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), στη Βοστόνη των ΗΠΑ, ενώ την περίοδο 1998-2001 γίνεται υπότροφος ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Τον Οκτώβριο του 1997, μάλιστα, λαμβάνει Άδεια Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία στις ΗΠΑ, για να λάβει το 2000 και τον τίτλο της ειδικότητας στη Λοιμωξιολογία, επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο πρόσφατα, το 2012, έλαβε τον Τίτλο Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ΗΠΑ (American Board of Internal Medicine) και το ίδιο έτος και τον Τίτλο Εξειδίκευσης Λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.