Τα μέτρα που είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση για τον κοροναϊό: Κλειστά σχολεία, λιμάνια και ΜΜΜ

Gazzetta team
Τα μέτρα που είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση για τον κοροναϊό: Κλειστά σχολεία, λιμάνια και ΜΜΜ
Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο κοροναϊός είναι μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ.

Το πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
Περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί», είπε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που περιγράφονται στην ΠΝΠ.

«Αν χρειαστεί κάποιο μέτρο, θα αναπτύσσονται με βάση τη γνώμη και την εισήγηση των ειδικών», τόνισε, ενώ περιέγραψε και μια task force μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ε.Ε., ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Σημειωτέον, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την προοπτική έντονων κραδασμών στην ελληνική οικονομία.