Κύκλωμα έφερνε ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία και τα έδινε σε κάβες και νυχτερινά μαγαζιά (vid)

Gazzetta team
Κύκλωμα έφερνε ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία και τα έδινε σε κάβες και νυχτερινά μαγαζιά (vid)
Τέλος στη δράση κυκλώματος, που έφερνε παράνομα οινόπνευμα από τη Βουλγαρία και έφτιαχνε ποτά «μπόμπες» με... επώνυμες ετικέτες, τα οποία στη συνέχεια διέθετε σε κάβες ή σε νυχτερινά μαγαζιά της Αττικής.

Μετά από επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία 10 Έλληνες και 4 Βούλγαροι, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος -ένας 46χρονος-. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μετέφερε με φορτηγά οχήματα αλκοολούχα ποτά ή ποσότητες οινοπνεύματος, χωρίς νόμιμα παραστατικά σε 6 χώρους (2 παράνομα παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών και 4 αποθήκες) που διαχειριζόταν.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις αλλοδαπές ετικέτες και επανατοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες επώνυμων εταιρειών ή προχωρούσαν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη τις ποσότητες οινοπνεύματος που εισήγαγαν. Ακολούθως διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια αγορά, φροντίζοντας για τη διανομή τους σε σημεία λιανικής πώλησης (κάβες) στην Αττική ή μέσω μεταφορικών εταιρειών σε διάφορα σημεία της χώρας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή των αναλογούντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο.

Δύο υποομάδες με παρόμοιο τρόπο δράσης

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κύκλωμα ήταν χωρισμένο σε δύο υποομάδες: Η πρώτη είχε αναλάβει την αποθήκευση, επεξεργασία, αλλαγή ετικετών και μεταπώληση στη λιανική αγορά λαθραίων αλκοολούχων ποτών που παραλάμβαναν από τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα μέλος της υποομάδας, υπό τις οδηγίες του αρχηγού της οργάνωσης, μετέφερε το λαθραίο εμπόρευμα με φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του σε αποθήκη στο Αιγάλεω, όπου προέβαιναν στην αντικατάσταση των ξένων ετικετών τοποθετώντας πλαστές ελληνικές επώνυμων εταιρειών. Ακολούθως μεταπωλούσαν τα λαθραία ποτά σε κάβες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διάφορες εταιρείες.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει παρόμοιο έργο, μόνο που προωθούσε το... εμπόρευμα από τη Βουλγαρία σε κάβες. Τα μέλη της διαχειρίζονταν δύο αποθήκες σε Παγκράτι και Βύρωνα, όπου αποκολλούσαν και αντικαθιστούσαν ετικέτες επισήμανσης, καθώς και δύο παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών όπου παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και Αχαΐας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19.140 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
  • 3.431,45 λοιπών αλκοολούχων υγρών,
  • 21.901 φιάλες περιέχουσες 16.084,90 αλκοολούχων ποτών,
  • 3 φορτηγά οχήματα, 2 ημιφορτηγά τύπου (VAN) και ΙΧΕ όχημα,
  • μηχανολογικός εξοπλισμός-καζάνια, κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος πλαστών ετικετών και το χρηματικό ποσό των 3.805 ευρώ.

Πάνω από 800.000 ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή Τελωνειακών υπαλλήλων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της Α.Α.Δ.Ε.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 810.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.