Ο Μηταράκης επιμένει για το πλωτό φράγμα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ιδέα και ζητά διευκρινήσεις (vids)

Gazzetta team
Ο Μηταράκης επιμένει για το πλωτό φράγμα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ιδέα και ζητά διευκρινήσεις (vids)
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, τη στιγμή, όμως, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινήσεις, προκειμένου να εξετάσει αν αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία...

Στα περίφημα πλωτά φράγματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κος Μηταράκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την τοποθέτησή τους, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, νωρίτερα, είπε για το θέμα στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προσπαθείτε να κρύψετε την πολιτική σας ανεπάρκεια και τις διπλωματικές σας αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές. Πίσω από πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα, που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω, λες και οι βάρκες που τους φέρνουν είναι τσούχτρες».

Προκύπτουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα...

Διότι, όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ιδέα για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης!

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το πλωτό φράγμα που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος».

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Αυτό, ωστόσο, που έχει βαρύνουσα σημασία, είναι το σημείο όπου ο εκπρόσωπος λέει: «Τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι σαφές, όμως, ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει παραγγείλει ήδη 2.700 μέτρα πλωτού φράγματος, αλλά με βάση τα παραπάνω, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει τελικά...