+slo-gun

Πόρισμα ΕΚΑΒ: Ο διασώστης δεν έκανε ανάνηψη στον Ζακ Κωστόπουλο

Πόρισμα ΕΚΑΒ: Ο διασώστης δεν έκανε ανάνηψη στον Ζακ Κωστόπουλο

Πόρισμα ΕΚΑΒ: Ο διασώστης δεν έκανε ανάνηψη στον Ζακ Κωστόπουλο

Το πόρισμα του ΕΚΑΒ για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου κάνει λόγο για ξεκάθαρη πειθαρχική ευθύνη του διασώστη, ο οποίος δεν προχώρησε στη διαδικασία ανάνηψης, όπως ορίζει το πρωτόκολλο!

Σαφείς ευθύνες στον διασώστη-μοτοσικλετιστή, ο οποίος αντιμετώπισε τον Ζακ Κωστόπουλο ως νεκρό και δεν προχώρησε στη διαδικασία της ανάνηψης, επιρρίπτει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Το πόρισμα, ωστόσο, που φέρνει στο «φως» η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά και η πειθαρχική δίωξη, που ασκήθηκε στη συνέχεια στον διασώστη από τη διοίκητη του Κέντρου, παραμένουν τους τελευταίους οκτώ μήνες στα συρτάρια του ΕΚΑΒ, για άγνωστο λόγο...

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΔΕ διατάχθηκε, τελικά, στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 από τον Παναγιώτη Α. Τζανετή, όταν ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ανέλαβε πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος κίνησε και την πειθαρχική δίωξη εναντίον του διασώστη. 

Μέχρι στιγμής, όμως, η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, παρόλο που η διαδικασία είναι απλή, αφού το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πειθαρχικό όργανο του Κέντρου.

Στο πόρισμα, λοιπόν, αναφέρεται πως μετά το δεύτερο λιντσάρισμα από τους αστυνομικούς, ο Ζακ δεν έχει σφυγμό, έχει πάθει ανακοπή. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, δεν ζητάει κανείς από τον διασώστη να εκφράσει γνώμη ή να προχωρήσει σε κρίση αν ο διασωζόμενος είναι νεκρός ή όχι. Οι γνώμες και οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Για αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας του, τα οποία του ζητούν να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: Ανάνηψη. «Δεν υπάρχει κανένας άρρωστος χαμένος», διδάσκονται οι διασώστες. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, η πειθαρχική ευθύνη του διασώστη είναι αδιαμφισβήτητη. Η δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη παραπομπή του σε δίκη, χωρίς, ωστόσο, ο εισαγγελέας να έχει το πόρισμα στα χέρια του.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, τονίζοντας ότι, στις 21 Σεπτεμβρίου, από το σημείο όπου οι δύο πολίτες έχουν λιντσάρει τον Ζακ Κωστόπουλο, διέρχεται ο διασώστης του ΕΚΑΒ. Η περιοχή είναι ο τομέας ευθύνης του. Σταματάει λόγω της φασαρίας, κατεβαίνει από τη μηχανή του, παίρνει τη βαλίτσα του και κατευθύνεται προς τον Ζακ. Επεμβαίνει αυτοβούλως, χωρίς να έχει εντολή από το κέντρο. Ενημερώνει από τον ασύρματο το ΕΚΑΒ ότι στην οδό Γλάδστωνος υπάρχει τραυματίας και ζητά ασθενοφόρο, αφού δεν μπορεί να κάνει διακομιδή. Ξεκινάει την περίδεση του κεφαλιού του Ζακ, που έφερε θλαστικό τραύμα. 

Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Ζακ ανακτά τις αισθήσεις του και με ένα κομμάτι γυαλί κινείται προς το μέρος του διασώστη. Επεμβαίνουν οι άνδρες της ομάδας «Ζ». Ο διασώστης κάνει πίσω, ως οφείλει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ. Μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του μόνο όταν του το επιτρέψει η αστυνομία. Ένας αστυνομικός με κλομπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται. Στο σημείο φτάνουν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί. Οκτώ ή δέκα στον αριθμό. 

Το δεύτερο λιντσάρισμα λαμβάνει χώρα. Ο Ζακ είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό. Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δεματικό. Ο διασώστης μοτοσικλετιστής επιστρέφει στον αιμόφυρτο, ακινητοποιημένο Ζακ. Και εδώ ξεκινούν, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ του ΕΚΑΒ, οι ευθύνες του διασώστη

Κρίνει πως ο Ζακ είναι νεκρός, δεν κάνει ανάνηψη και επιπλέον αποτρέπει και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έχει φτάσει πλέον στο σημείο από το να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε ένας άνθρωπος μπροστά στον διασώστη και εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάνηψης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ.